top of page

We stappen uit het systeem

Bijgewerkt op: 4 feb.

Uit het systeem stappen, wat bedoelen we daar eigenlijk precies mee? Kan je wel uit het systeem stappen? Is het wenselijk om uit het systeem te stappen? In deze blog vertellen we je hoe wij daar naar kijken.Systeemdenken

In onze vorige blog "Wat stoer van jullie!" schreven we over dat we uit het systeem gaan stappen. We hebben daar heel veel positieve, maar ook enkele kritische reacties op gekregen. Maar wat bedoelen wij daar nu precies mee? Willen we ons soeverein laten verklaren en op die manier geen belasting meer betalen? Nee, dat is zeker niet onze intentie. We rijden over de Nederlandse wegen, we maken gebruik van de sociale voorzieningen en vinden het dan ook niet meer dan normaal dat we daar ons steentje aan bijdragen. Ook blijven we graag verzekerd mocht er iets met ons gebeuren. Volgens sommige mensen stappen we dan dus per definitie niet uit het systeem.


Ons systeem

Kan je überhaupt wel uit het systeem stappen en over welk systeem hebben we het dan? Het geldsysteem, het schoolsysteem, het belastingsysteem? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als 'het systeem'. Als er al iets als een systeem zou bestaan hebben we die met z'n allen zelf gecreëerd? En hebben we daar wel altijd de juiste afslagen genomen? Zitten we nu opgezadeld met een systeem waar we nauwelijks uit kunnen stappen.

Wat dan wel de beste levenswijze is? Eerlijk gezegd geen idee. Wij voelen alleen dat we niet op aarde zijn om dagelijks op een kantoor te zitten tussen vier betonnen muren. Wij gaan dus op ontdekkingstocht. We willen kritisch nadenken over de dingen die we doen. Krijgen we van die dingen ook de meeste energie?


Velen van ons hebben een pittige baan om de hypotheek te kunnen betalen van dat flinke huis waar we nauwelijks zijn? Of om de auto te kunnen betalen die we nodig hebben om naar kantoor te rijden? Dit willen we in ieder geval niet meer.

We hebben er voor nu voor gekozen een andere weg in te slaan:

  • Van futloos naar energievol

  • Van stress naar rust

  • Van negatieve energie naar positieve energie

  • Van zinloos naar zinvol

  • Van betonnen muren naar natuur

  • Van kantoortijden naar vrijheid

Dit betekent niet dat we per se nooit meer willen werken. Sterker nog, zelfs als je woont in een busje en je kosten uiterst laag zijn, kan je nog steeds niet leven van de wind.

"Running the same system harder or faster will not change the pattern as long as the structure is not revised"

Voorbereiding

We hebben veel reacties gekregen dat wij makkelijk praten hebben met zo'n goede baan en dubbel inkomen. We zullen zeker niet zeggen dat we niet bevoorrecht zijn. Maar die 'goede baan' is ons ook niet komen aanwaaien, daar hebben we hard voor moeten werken. En vergeet ook niet dat er een lange voorbereidingstijd aan vooraf is gegaan. Al meer dan zeven jaar hebben we deze droom voor ogen. Al anderhalf jaar woon ik in een busje om geld opzij te kunnen zetten voor onze missie. Dat is geen kwestie van makkelijk praten dat is een kwestie van keuzes maken en de consequenties hiervan voor lief nemen.


Helemaal niet uit het systeem

Je zou dus ook heel goed kunnen zeggen dat we helemaal niet uit het systeem stappen. We zitten nog steeds in een systeem van belasting betalen, van verzekeringen, van werken om eten te kunnen kopen. Er zijn veel extremere keuzes te maken zoals (samen) een stukje land kopen en helemaal zelfvoorzienend leven, society 4.0. Maar zelfs dan is de vraag of je helemaal zonder systeem kan. Als iedereen dit op hetzelfde moment zou doen stort het hele systeem in en hebben we volgens mij ook een groot probleem. Wij houden er daarom van om stapjes te zetten en niet door te slaan. Zo zijn er mensen die alleen nog maar met contant geld betalen, een moestuin nemen, off grid gaan wonen of alleen nog maar lokale producten kopen. Allemaal stapjes die onze maatschappij langzaam zullen veranderen. Want veranderen zullen we!


Oordeelloos

Hebben we dan een oordeel over de mensen die maar in het systeem blijven hangen? Nee totaal niet, we zitten er zelf tenslotte ook nog voor een groot deel in. We willen alleen mensen inspireren, uitnodigen kritisch na te denken of de dingen die ze doen werkelijk goed voelt voor hen. De jaren dat wij op kantoor gewerkt hebben zijn geen verloren jaren geweest. We hebben daar voldoening, zingeving en inkomen voor gekregen. Mede deze tijd geeft ons nu de mogelijkheid een tijd anders te leven.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

3.427 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Angst

Ik stop ermee!

bottom of page