top of page
  • Foto van schrijverRichard

Ver over mijn (data) grenzen

Globus2 is aangesloten op het internet middels een eigen data-abonnement. Zo kan ik altijd op mijn telefoon zien wat de temperatuur in de bus is, waar deze zich bevindt, hoe vol de accu is en kan ik op afstand zelfs de verwarming alvast aan- of uitzetten. Op hetzelfde data-abonnement heb ik ook wifi in de bus voor mijn laptop en de google TV. Super handig allemaal! Deze week bekeek ik het data verbruik en schok me een ongeluk.

Mijn data verbruik gaat richting de 400 Gb in januari. Nu heb ik heel wat TV gekeken deze kletsnatte maand en heb ik mijn telefoon opnieuw geïnstalleerd en zijn alle app's, foto's en muziek opnieuw op mijn telefoon gezet allemaal via de wifi van Globus. Is dat slim geweest...euh nee niet echt dus!

Wifi van de camping

Nu hoor ik iedereen gelijk denken waarom gebruik je de wifi van de camping niet. Dat heeft te maken dat ik in de bus de wifi van de camping niet kan ontvangen. Dit komt omdat Globus een bijna perfecte kooi van Faraday is.

Een kooi van Faraday is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen.


Antenne en router

Bij het bouwen van de bus heb ik gekozen voor een Maxview Roam - mobiele 4G WiFi oplossing. Hierbij zitten twee 3/4G antennes op het dak van de bus en een router met gsm sim kaartje binnen. De wifi antenne zit echter binnen op de router.


Ik zou nu een andere keuze gemaakt hebben. Bijvoorbeeld de Travel Vision 4G WiFi Connect. Deze heeft twee 3/4G antennes én twee wifi antennes op het dak zitten. Hierdoor heb je geen last van een kooi van Faraday. Nadeel is misschien dat je dan dus ook vier kabels door je dak heen moet zien te krijgen. Ook heb ik inmiddels tests gezien waaruit blijkt dat de software (omschakelen van 4G naar wifi en terug) met de Travel Vision veel beter verloopt. Zelf heb ik geregeld problemen met de software van de router en zeker met de bijbehorende app. Nadeel van de Travel Vision is de prijs, de Travel Vision is twee keer zo duur. Als je echter voor de data een hoop moet betalen is dat misschien snel terugverdiend.

"Eerst maken we onze gewoonten en vervolgens maken onze gewoonten ons"

Grenzen

Tot ik een andere oplossing heb gevonden zal ik me voorlopig dus moeten beteugelen. Ik heb de interval van de elektrische installatie daarom verlaagd van elke 5 min naar elke 15 minuten en ik moet 'gewoon' minder vaak RTL nieuws en youtube filmpjes kijken... Zo simpel is dat, of toch niet? Het zijn de nieuw ingesleten gewoontes. Bij mooi weer zit je buiten en staat de TV zelden aan. Nu kom ik thuis van een dag werken en gaat bijna automatisch de TV aan kijk Boulevard en RTL Nieuws en dan gaat de TV weer uit. Maar die hoeveelheid data is dus al enorm. Veranderen van mijn gewoontes dus. Laat dat nou helemaal niet zo makkelijk te zijn. Ik heb hier al eens een blog over geschreven die vind je hier.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

1.013 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

4 Comments


Roland Zwiebel
Roland Zwiebel
Jan 30, 2023

Resolutie beperken helpt ook enorm! HD kost 2 GB/uur, SD 1 GB/uur en ½SD (360p) vraagt 300 MB/uur. En zolang jouw TV niet groter is dan 22" zie jij dat verschil nauwelijks. Maar als je een Xiaomi-stick gebruikt of een Chromecast tot versie 3 dan kun je daar de resolutie niet bij instellen: die pakken altijd de hoogtse resolutie van jouw TV.

Like
Richard
Richard
Jan 30, 2023
Replying to

Dank voor je reactie! Ik ga eens kijken of ik de resolutie kan aanpassen.

Like

Nadia
Nadia
Jan 27, 2023

Is een goed boek lezen geen optie in plaats van tv-kijken? 😉

Like
Richard
Richard
Jan 27, 2023
Replying to

Dat is zeker een optie! En doe ik ook zeker geregeld! Maar ja die gewoontes hè.

Like
bottom of page