top of page
  • Foto van schrijverRichard

Camperleven; doorbreken van gewoontes

De wekker gaat, je zwaait je benen over de rand van het bed, loopt naar de badkamer, gaat naar het toilet, neemt een douche, je wast je met de zeep die op het plankje ligt, je droogt je af met de handdoek die op zijn vaste plekje hangt, je doet je andere ochtendbadkamerdingen en kleedt je aan. Dit allemaal zonder er over na te denken, volgens vaste gewoontes. En wat zijn deze gewoontes fijn. Stel je voor dat je over alles wat je elke dag doet bewust moet nadenken…

Weg vaste gewoontes

En dan ga je wonen in een busje. Weg vaste gewoontes. De wekker gaat nog steeds maar over alles wat er daarna moet gebeuren, moet je nadenken. Zo stond ik de eerste morgen op, mijn kleren van de dag ervoor had ik al in de wasmand in de garage gedaan, stond poedelnaakt in mijn camper en wilde gaan douchen in het toiletgebouw dat zich op 200 meter aan de andere kant van de camping bevindt….. Trek je dan alvast je schone kleren aan om je vervolgens bij de douche weer uit te trekken? Toch een pyjama kopen?


Vergeten te scheren

Na het douchen zijn er een aantal vaste zaken die moeten gebeuren zoals; scheren, tandenpoetsen, eten, koffie drinken en lunch voor werk klaarmaken. De eerste maand deed ik al deze zaken steeds in een andere volgorde en vergat ik regelmatig dingen.

Zo ben ik al een paar keer zonder horloge of erger zonder gehoorapparaten op mijn werk verschenen. Ben ik me een keer vergeten te scheren en zelfs een keer vergeten te tandenpoetsen (sorry collega’s).

Nieuwe patronen

Nu na zo’n 1,5 maand wonen in de bus merk ik dat er langzaamaan weer nieuwe patronen ontstaan. Na de wekker, “klim” ik uit mijn bed, schiet mijn douche-cape aan, stop mijn schone kleren in mijn badkamer tasje en pak mijn handdoek die inmiddels op zijn vaste plekje in de cockpit op een nieuw gemaakt waslijntje hangt.

Bij terugkomst na het douchen zet ik als eerste water op voor de koffie, maak mijn badkamer rituelen af en maak mijn lunch klaar. Daarna even lekker ontbijten met een kopje koffie (liefst met de schuifdeur open uitkijkend over het land) waarna ik naar mijn werk vertrek. Dit alles al bijna zonder na te denken.

Roet in het eten

En dan opeens is het gras ’s-morgens zeik nat. Mijn sokken die ik in het toiletgebouw aan deed zijn bij het teruglopen naar de bus op mijn klompen kletsnat geworden. Oké, dit vraagt om een kleine aanpassing in het ritueel. Zo zijn er geregeld nog kleine dingen die aangepast moeten worden naar de omstandigheden.

Rust

Bij het doorbreken van gewoontes merk je pas hoeveel je er eigenlijk wel niet hebt. Hoe fijn het is dat deze er zijn. Het kost echt een bak met energie om bij alles wat je doet te moeten nadenken hoe je dat moet doen. Terwijl ik dit schrijf moet ik denken aan hoe moeilijk het vaak is vaste gewoontes te doorbreken. Af komen van roken, krabben aan wondjes, slechte lichaamshouding, uitstelgedrag, negatief denken, je altijd persoonlijk aangesproken voelen, enz. enz. Ze zijn moeilijk te doorbreken omdat ze zo ingesleten zitten, je denkt er niet over na, het gaat vanzelf. In mijn geval moest ik de oude patronen wel doorbreken, er was geen oud huis met badkamer naast de slaapkamer meer. Er was dus noodzaak.

Noodzaak creëren

Deze noodzaak kan je ook bewust creëren als je iets wil veranderen. De laatste tijd pas ik dit heel bewust toe in mijn leven want als ik dat niet doe dan ‘hobbel’ ik gewoon door zonder dat er iets gebeurt. Als ik bijvoorbeeld mijn huis wil verhuren en in een camper wil gaan wonen dan benader ik een makelaar en geef hem de opdracht dat ik over een jaar mijn huis wil verhuren. Dat is nog heel ver weg en ik heb nog alle tijd om me daarop voor te bereiden. Maar toch komt die datum sneller dichterbij dan je denkt. Uitstellen kan niet meer want je hebt het immers al geregeld. En daardoor moet je in beweging komen om te veranderen.

Stop ermee

Een ander iets dat mij helpt bij nieuwe dingen doen is eerst stoppen met oude dingen. Dat klinkt heel vanzelfsprekend maar is het niet. Wil er ruimte zijn voor nieuwe zaken zal je die ruimte eerst moeten creëren. Wij zijn echter opgevoed met gezegden als “je moet je oude schoenen niet weg doen voor je nieuwe hebt”. Maar als je echt wilt veranderen is dit misschien niet eens zo’n gek idee?


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

1.579 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

댓글 4개


Marco Pas
Marco Pas
2022년 10월 23일

Ik zie de blog nu voor t eerst en vind 'm erg interessant. Je schrijft dat je naar je werk gaat. Hoe moet ik dat in de praktijk zien? Sta je vlakbij je werk? Fietsie? OV? Extra auto?

좋아요
Richard
Richard
2022년 10월 25일
답글 상대:

Hallo marco, dank voor je reactie leuk! Ik heb momenteel nog een auto erbij. Heel erg handig en soms ook heel erg onhandig.

좋아요

en bij het oefenen in al die nieuwe gewoontes heb je dan ook nog dat prachtige gouden uitzicht….en dat oefenen in nieuwe gewoontes is voor mij op een andere manier heel herkenbaar ;) Lieve groet

좋아요
Richard
Richard
2022년 10월 21일
답글 상대:

Dat snap ik goed Angela. Groot verschil is dat ik er zelf voor kies en jij noodgedwongen.

좋아요
bottom of page