top of page
  • Foto van schrijverRichard

6 maanden onderweg

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Vorige week was het precies 6 maanden dat ik full-time in mijn bus, Globus2, woon. In deze blog een kleine terugblik op de afgelopen periode en of ik hier nu mee door wil gaan of niet. Mijn huis heb ik tenslotte voor een jaar verhuurd en ik mag langzaamaan een idee gaan vormen over de periode daarna.

Het afgelopen halfjaar is voorbij gevlogen. Op 20 augustus ben ik verhuisd van mijn ruime eengezinswoning naar mijn 8 m2 grote bus. Ik begon met prachtig weer, elke avond buiten eten, de grote schuifdeur altijd open, heerlijk! Ik wist natuurlijk ook dat de zomer weldra voorbij zou zijn en de donkere, koude, natte winter er aan zat te komen. Maar als ik de winter door kom dan lukken de zomers ook wel, zo was de gedachte.


Najaarsstorm

Al snel kwamen daar de najaarsstormen. Mijn luifel was daar niet tegen bestand. Ik kwam een keer thuis na werk toen de 89-jarige buurman mijn luifel met extra touwen vast had weten te zetten. Alsnog dank u wel! Niet veel later moest ik 's nachts, tijdens één van die stormen, door de zeikende regen achter mijn luifel aan rennen om deze te redden. Lees HIER mijn blog over deze 'mooie' ervaring. De luifel werd dus snel opgeruimd en veilig opgeborgen in de garage, wachtend op de lente. Dit gaf gelijk een nieuwe uitdaging. Zo'n grote schuifdeur is mooi maar zonder luifel of voortent kan het ook geweldig inregenen.


Nattigheid

Als ik het dan toch over regen heb... Vocht is het grootste probleem waar ik tegenaan gelopen ben. Zowel buiten de bus: Alles is zo drassig dat ik eigenlijk niet met goed fatsoen van mijn tegeleilandje af kan (daar gaat de vrijheid waar ik voor ging). Nu zijn er zeer weinig mogelijkheden om elders te overnachten in deze regio dus zo'n groot probleem is dat nu ook weer niet. Maar ook zonder laarzen kan je eigenlijk niet bij het toiletgebouw komen. Naast het vocht buiten Globus is daar ook het vocht binnen. Condens was echt een uitdaging. Het water droop zo af en toe van het plafond. Er moest echt meer geventileerd worden. Dat is leuk maar dan moeten de ramen dus open, ook als het regent. Hier heb ik tijdens de bouw van Globus geen rekening mee gehouden. Het aanbrengen van zijwind schermen bij de voorramen, waardoor de ramen in de cockpit altijd op een kier open kunnen blijven, en alle andere ramen ook op een kiertje open laten staan heeft alle problemen verholpen. Aan de regen heb ik een speciaal blog gewijd die je HIER kunt lezen.


Koud

Veel mensen vragen mij geregeld of het nog wel te doen is in de bus nu zo met die kou. Kou is echter totaal geen issue. Door de kleine ruimte is de bus binnen een paar minuten warm gestookt. Als ik dan iets zou moeten noemen dan is het het reguleren van de temperatuur. Is het aangenaam in de "keuken" dan is het al snel veel te warm in de hoger gelegen slaapkamer en nog steeds ijzig koud bij de voeten. Een elektrisch verwarmde vloermat was de oplossing. Warme voeten betekent een warm lijf. De verwarming op tijd uit zetten voor het slapen gaan was de oplossing voor de te warme slaapkamer. Oké natuurlijk is het 's morgens best even lastig om je bed uit te komen als het binnen net zo warm is als buiten, zo rond het vriespunt. Werd het kouder dan bleef de verwarming ook 's nachts aan staan om het bevriezen van de waterleidingen te voorkomen.

Stroom

Hoe naïef kon ik zijn....Ik dacht dat ik met mijn vier zonnepanelen (560 Wp) misschien wel genoeg power kon opwekken, ook in de winter. Nu was die gedachte misschien nog niet eens zo gek als ik:

  • Geen waterkoker had gekocht en mijn water gewoon op de gaspitten was blijven verwarmen

  • Geen elektrische kachel was gaan gebruiken en altijd de standkachel had gebruikt voor de nodige verwarming.

Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de all-in prijs van de camping. Bij de campingplaats zit "gratis" ook elektra en onbeperkt douchen. Dus waarom zou ik op diesel stoken als de elektra reeds betaald is.

"Ga je mee verdwalen, ik weet de weg"

Vooruitzicht

Zoals op bovenstaande foto te zien is gloort er weer licht aan de horizon. De dagen worden al weer langer en we zien de zon steeds vaker. Heerlijk! Ik kijk er enorm naar uit om weer (met een dikke trui) buiten te kunnen eten. Ook de weekendjes weg samen met Elise staan weer voor de deur. De eerste is alweer gepland voor met de Paasdagen.

Al met al kan ik niet anders concluderen dan dat het wonen in Globus2 me enorm goed bevallen is. Ik heb besloten dit voorlopig dan ook voort te zetten. Nu moet ik gaan beslissen wat ik met mijn huis doe. Ik heb diverse opties:

  • Nogmaals tijdelijk verhuren voor nog één jaar

  • Tijdelijk verhuren voor maximaal twee jaar

  • Verhuren voor onbepaalde tijd ( hogere huurprijs)

  • Verkopen.

Hier mag ik de komende maanden eens goed over nadenken en/of voelen. Ik heb nog even de tijd dus de beslissing komt vast vanzelf naar boven. Wat zouden jullie doen?


O, by the way.... ik doe al een halfjaar met mijn eerste gastank (vulling kost € 30,-). Dus mijn energie rekening.... ik zeg al niets meer.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

3.246 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

9 commentaires


Ook is dit in de toekomst mijn droom,ik woon in een chalet en denk eraan deze te verhuren en dan in een klein campertje te gaan wonen en dan van de huuropbrengsten een wat ruimere camper te gaan kopen ,maar die eerste stap hè

ondertussen lees ik graag je verhaal en van andere ook geniet en leer ervan

fijne reizen allemaal Gr Jolly

J'aime
Richard
Richard
25 mars 2023
En réponse à

Wat staat er precies tussen jou en die eerste stap? Zolang het een droom is is het in de toekomst. Maak er een concrete eerste stap van, hoe klein ook. Dat heeft mij geholpen de eerste stap echt te stappen.

J'aime

Hoi, herkenbaar. Ik woon al jaar of 7 in mijn Westvan. Grootste deel toen ik full time job had bij Justitie. Ik kon dankzij mijn camper in de buurt van mijn werk staan en hardlopend of fietsend naar werk. Ja alleen winter is wat minder. Maar ik heb ook wel eens even wat gehuurd of even in bnb gezeten of in hotel bij ziekte. Ik zou je huis nooit verkopen. Dit zorgt voor inkomsten. Ik had huurappartement. Vorig jaar met vroegpensioen en meteen met camper naar Spanje voor de camino en nu overwinteren in Portugal. Vaste plek heeft voordelen met verenigingsleven en ja reizen aan de andere kant is wel verslavend....zet hem op.

J'aime
Richard
Richard
25 mars 2023
En réponse à

Dank voor je reactie en advies, waardevol.

J'aime

Verkopen of verhuren... Persoonlijk zou ik het nog even geven, dus nog een jaar verhuren. Je hebt nu de seizoenen gevoeld. Ik denk dat het net zoiets is als emigreren (ik woon in Noorwegen). Het eerste jaar is vooral wennen, het vakantiegevoel is er nog een beetje en daarna worden dingen normaal en kun je goed kijken hoe het werkelijk is. Groetjes, Jolande

J'aime
Richard
Richard
10 mars 2023
En réponse à

Misschien wel een goed idee! Dank voor je advies. Waar woon je in Noorwegen?

J'aime

Leuk dit te lezen. Ik sta zowat op punt om dit ook te doen, ik ben er al jaren mee bezig.

maar ben nu bijna zover, ondertussen ook 55 geworden en voorzie te stoppen met werken dit jaar. Maar wel met doel 2 of 3 reizen te maken van drie maanden door echt gans Europa…


J'aime
Richard
Richard
05 mars 2023
En réponse à

Dat klinkt goed! Heerlijk. Mooie leeftijd om te stoppen.

J'aime

Mooi verhaal. Ikzelf heb ook een camper, een verlengde sprinter, en woon 3 dagen in de week vlakbij mijn werkgever in de camper. Ga binnenkort grotere panelen plaatsen en batterijen vervangen. Overweeg een andere koelkast (12V) want heb nu een 230V met omvormer. Dat is het enige electrisch verbruik. Verder reis ik ook in de weekenden en vakanties Europa door. Ik ga je volgen. Groetjes marcel

J'aime
bottom of page