top of page

Vrijheid

Nog drie maanden en dan gaan we onze vrijheid tegemoet. Het komt nu echt heel dichtbij. Mijn opvolger is inmiddels aangenomen en zal beginnen op 1 juni. Vanaf dan kan het overdragen en afbouwen echt beginnen. Het verlangen naar vrijheid wordt met de dag groter maar wat betekent dat eigenlijk vrijheid?


Globus2 muurvast

Verschillende soorten vrijheid

Er zijn verschillende vormen waarop je vrijheid kan ervaren. Hieronder zal ik er enkele bespreken.


Vrijheid van tijd

We hebben het al eerder geschreven maar tijd is het waardevolste waarover we beschikken. Tegelijkertijd is het iets waar de meeste van ons een enorm tekort aan hebben. We hebben het allemaal zo druk met werk, kinderen, sporten, sociale activiteiten dat er geen tijd over is voor jezelf. Voor ons is dit misschien wel de belangrijkste vorm van vrijheid waar we naar verlangen.

"Ware vrijheid is vrij zijn van de angst om niet perfect te zijn"

Vrijheid van locatie

We zijn natuurlijk allemaal vrij om te gaan en staan waar we willen. We zijn echter vaak aan een plaats gebonden door werk, schoolgaande kinderen, familie en vrienden in de buurt. Werken vanuit huis en remote werken begint steeds normaler te worden en kan de nieuwe toekomst worden. Zodra de kinderen het huis uit zijn, zoals bij ons, en je kan je geld online verdienen dan komt vrijheid alweer een stap dichterbij.


Vrijheid van geld

Natuurlijk er moet ook over geld gesproken worden. Dit is misschien het onderwerp dat de meeste mensen als eerste noemen wanneer er over vrijheid gesproken wordt. Financieel onafhankelijk zijn wie wil dat nu niet? Geld maakt dan wel niet gelukkig, we hebben nu eenmaal een minimaal bedrag nodig om van te leven. Met meer geld kun je ook meer vrijheid creëren. Toch ben ik er van overtuigd dat we met veel minder af kunnen dan we denken. Wonend in mijn busje met nauwelijks vaste lasten ben ik een stuk vrijer dan in mijn eengezinswoning met hoge hypotheek.


Advertentie:


Vrijheid van binnen

Vrijheid van binnen is misschien wel de meest belangrijke vrijheidsvorm. Een tijd geleden heb ik het boek De zin van het bestaan van Victor Frankl gelezen. Viktor Frankl, een Joodse psychiater, wordt in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. Zijn vrouw Tilly wordt vermoord. Zijn ouders worden vermoord. En Victor Frankl overleeft. Hij schrijft in zijn boek: "Hun aantal was wellicht klein, maar toch hebben deze mannen overtuigend bewezen dat één ding de mens niet kan worden ontnomen: de allerlaatste menselijke vrijheid - de keuze om onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen en zijn eigen weg te kiezen."

In het concentratiekamp, waar hem alle vrijheid was afgenomen, nam hij een groot besluit: Ze kunnen me op allerlei manieren proberen pijn te doen maar ik ben de enige die bepaald of het me raakt. En daarmee gaf hij zichzelf de ultieme innerlijke vrijheid.


Vrijheid is een keuze

Vrijheid is dus beïnvloedbaar en in zekere zin een keuze. Wij hebben er voor gekozen meer van deze vrijheid te willen ervaren. Dat we daar ook dingen voor moeten laten en risico's lopen nemen we graag voor lief. Hoeveel vrijheid ervaar jij eigenlijk of zit je 'vast' in je leven?


Vind je het leuk om onze ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer we een nieuwe blog hebben geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

1.401 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

4 Comments


Nog drie maanden!! Ik ga jullie gewoon opzoeken hoor, jullie zijn nog niet van mij af! :-D

Like
Richard
Richard
May 09
Replying to

Is dit een dreigement? 🙂

Like

In onze huidige maatschappij zit hem die vrijheid toch vooral tussen de oren. Velen voelen zich helemaal niet vrij, terwijl we nog nooit zo vrij zijn geweest in de geschiedenis. Alleen ons "willen"(hebben) maakt dat we dat niet zo voelen. En natuurlijk, gebonden zijn, of je niet vrij voelen, zit ook tussen die zelfde oren. Je vrijheid bepaal je dus zelf als je alle kettingen, waarmee je gebonden bent in je hoofd, weet van je af te gooien.

Like
Richard
Richard
May 09
Replying to

Precies wat Victor Frankl ook aangaf in zijn prachtige boek. Dank voor je reactie!

Like
bottom of page