top of page
  • Foto van schrijverRichard

Verhuisbericht!

En dan is eindelijk de verhuisdag daar. Weken van ont-spullen, maanden van bus ombouwen, jaren van dromen zijn eraan voorafgegaan. Ik kijk er al zo lang naar uit en toch, hoe dichter de verhuisdag naderbij kwam, sloeg ook geregeld de angst toe. Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Ga ik dit echt doen? Ga ik echt mijn fijne eengezinswoning met heerlijke tuin gelegen in een prima wijk opgeven en wonen in een klein busje? Het is vast niet toevallig dat ik vorige week post ontving met daarin de volgende spreuk: "Wie het pad neemt dat de meesten niet bewandelen, krijgt de beloning die de meesten mislopen"

Fall-back scenario's

Daar ik al een tijd weet dat ik dit een spannende stap zal vinden heb ik een aantal fall-back scenario's ingebouwd:

  1. Ik verhuur mijn huis voor maximaal één jaar. Als ik na drie maanden (als het winter is) denk "O mijn hemel wat heb ik gedaan" dan moet ik nog negen maanden door maar kan dan weer terug mijn eigen huis in. Mijn grootste meubels en de spullen uit mijn keuken liggen opgeslagen dus kan zo mijn oude woonsituatie weer oppakken. En wat is nou een jaar?

  2. Mijn vriendin Elise en ik wonen niet samen. Zij heeft ook een huis. Natuurlijk ben ik ook geregeld bij haar en is full-time wonen in een bus eigenlijk misschien part-time wonen in een bus.

  3. Als Globus2 komende winter echt niet warm te stoken is kan ik altijd naar Elise 'vluchten'.

Met deze drie fall-back scenario's voelt het hele avontuur al heel wat minder beangstigend. Angst is ook eigenlijk helemaal het verkeerde woord. Angst is iets negatiefs, ik gebruik liever het woord 'spannend'. Iets spannends ligt buiten je comfort zone maar is ook leuk, uitdagend en het maakt adrenaline vrij.

"Wie het pad neemt dat de meesten niet bewandelen, krijgt de beloning die de meesten mislopen"

Huurcontract

Ik verhuur mijn huis dus voor maximaal één jaar. Dit moet je dan ook heel goed vastleggen. Huurders genieten in Nederland uitgebreide huurbescherming. Een huur contract voor bepaalde tijd is alleen rechtsgeldig wanneer deze voor maximaal 2 jaar wordt afgesloten en het contract mag niet verlengd worden. Mijn huurders kunnen na dit jaar dus niet een jaartje bijtekenen. Zou ik dat doen dan geldt dit als een contract voor onbepaalde tijd en genieten de huurders de uitgebreide huurbescherming. Ik zou natuurlijk wel nieuwe huurders kunnen zoeken voor weer een periode van maximaal 2 jaar.


Verhuurmakelaar

Voor het verhuren van mijn huis heb ik een verhuurmakelaar in de arm genomen. Deze makelaar adviseert, maakt foto's van het huis, stelt de advertentie op, plaatst deze op de geschikte kanalen en doet de screening van de potentiële huurders. Met name dit laatste is heel belangrijk. Je wil natuurlijk niet dat je mooie huis wordt uitgewoond of dat er een wiet-plantage in komt. Deze screening is uitgebreid en je krijgt alle documenten inzichtelijk. De kosten van zo'n makelaar zijn doorgaans 1 maand huur. Naast het zoeken van een geschikte, betrouwbare huurder kan de makelaar je ook ontzorgen in het innen van de huur (financieel beheer) en in het onderhoud (technisch beheer). Ook hier maak ik gebruik van. Als er huurachterstand optreedt dan hoef ik geen herinneringen, aanmaningen of deurwaarders in te zetten, dat doet de makelaar. Ook als er iets kapot is in of aan het huis, dan regelt de makelaar dat dit wordt opgelost. Afhankelijk van het mankement zijn de kosten van de reparatie natuurlijk wel voor mij als verhuurder. Voor deze twee beheerstaken betaal je tussen de 5% tot 7% per maand van de huur.


Adres onbekend

Afscheid genomen van mijn oude adres op naar mijn nieuwe adres. Maar wat is mijn nieuwe adres eigenlijk? Voor de komende maand heb ik een camping gereserveerd in mijn woonplaats waar ik tevens werk. Het leek me fijn de eerste maand maar eens te wennen aan mijn nieuwe camperleven zonder 's-nachts van mijn plek gestuurd te worden en daar waar altijd een goede, warme douche voorhanden is. Hoe me dat bevalt? Je leest het de komende tijd.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

924 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Droomwereld

8 Comments


Unknown member
Aug 21, 2022

Gaaf hoor, de spreuk is zo waar. Ik wens je de beloning toe die je hoopt te vinden.

Groet, Elza van

Like
Richard
Richard
Aug 22, 2022
Replying to

Dank je wel Elza, super leuk je reactie, dank!

Like

Unknown member
Aug 20, 2022

Goed geregeld allemaal! Ik hoop voor jou dat het het niét tegen valt en je vooralsnog gewoon mag gaan genieten van je nieuwe uitdaging!

Like
Richard
Richard
Aug 22, 2022
Replying to

Dat hoop ik ook niet maar we gaan het allemaal beleven.

Like

Zo tof dit, gefeliciteerd met deze stap!! Ik wens je een spannend maar ook vooral leuk avontuur toe en blijf je zeker volgen!

Like
Richard
Richard
Aug 22, 2022
Replying to

Super leuk dat je me blijft volgen. Ik blijf jou ook volgen!

Like

Richard, ik wens je een fijne tijd op je nieuwe adres, de camping! September kan nog een prachtige na zomer bieden. En schrijf de spreuk op het raam met een kalk stift die kan je dan in moeilijke momenten steun en kracht bieden. Succes op je nieuwe onbekende pad. Lieve groet , Angela

Like
Richard
Richard
Aug 22, 2022
Replying to

Dank je wel Angela

Like
bottom of page