top of page
  • Foto van schrijverRichard

Seizoen des levens

We zitten momenteel midden in de winter. Het is nat, guur en koud. Nou ja zo koud is het ook weer niet maar lekker warm is toch echt anders. Als ik thuis kom van werk is het al donker en ga ik snel naar binnen en doe de grote schuifdeur achter me dicht. Als een mol kruip ik in mijn mols-holletje. De winter is het seizoen van naar binnen trekken zowel letterlijk als figuurlijk. De tijd waar de natuur zich terugtrekt en wacht op betere tijden.

Volgens de kalender zitten we ontegenzeggelijk in de winter maar in welk seizoen des levens zit je eigenlijk? Voor ieder mens is dat natuurlijk anders. Zo zou je heel generiek een indeling naar leeftijd kunnen maken: Lente van 0 - 18 jaar, Zomer van 18 - 45 jaar, Herfst 45 - 65 jaar en Winter 65 jaar en ouder. Als ik dit zo schrijf heb ik daar wel gelijk een beeld bij. Je zou de seizoenen echter nog specifieker kunnen maken door de dingen die er gebeuren in je leven. Hoe je je momenteel voelt:


Lente

De lente is gekoppeld aan het oosten. Daar waar de zon opkomt en een nieuwe dag begint. Waar nieuwe ideeën zich zichtbaar maken. Aan de start van nieuwe avonturen, vol verwachtingen, fris een enorme drang van binnenuit dat er iets te gebeuren staat. Een tijd waar risico's genomen mogen worden.


Zomer

De zomer is gekoppeld aan het zuiden. Daar waar de zon op zijn hoogst staat. Vol energie, alles in volle bloei, je leven verloopt voorspoedig. Alle inspanningen van de zomer komen tot bloei en laten zich overdadig zien. Het leven ziet er prachtig uit. Problemen worden met geringe inspanning overwonnen.


Herfst

De herfst is gekoppeld aan het westen. Daar waar de zon onder gaat. Het langzaamaan weer donker wordt. Het seizoen van verlies, versombering en pijn. De tijd waar dingen of mensen los gelaten mogen worden. Accepteren van dat wat is, zonder daar tegen te vechten. Maar ook de periode van kleur en vruchten/lessen die geplukt/geleerd mogen worden voor de volgende seizoenen.


Winter

De winter is gekoppeld aan het noorden. Daar waar het donker is. Een periode waarin er op het eerste oog niet veel gebeurt, dat alles doods lijkt en stil. Maar schijn bedriegt. Juist in de winter gebeurt er van alles onder de oppervlakte, om de grond weer klaar te maken voor het nieuwe leven in het voorjaar. Tijd van overdenken, dromen en nieuwe plannen maken.

"De droomfiguur kan niet ontwaken maar de dromer wel"

Observeren

Als ik hier zo naar kijk dan zit ik momenteel in de lente denk ik. Nieuwe dingen dienen zich aan maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe het eruit gaat zien. Natuurlijk, mijn leven in de bus begint al echt vorm te krijgen maar is nog volop in ontwikkeling. Ik begin deze maand met een opleiding tot outdoor coach waar ik heel veel zin in heb maar geen idee heb wat me dat gaat brengen. Ik ben net vrijwilliger geworden bij de eagle lodges en voel me krachtig en in een 'flow' zitten. Betekent dit dan dat ik helemaal geen tegenslagen ervaar op het moment. Zeker niet, genoeg tegenslagen op tal van vlakken en misschien wel meer dan gemiddeld maar ik kan ze aan. Ik laat me er niet door meeslepen. Ik blijf overeind.


Center point

Wat mij intrigeert is 'wie' in mezelf nu precies kijkt en beoordeeld in welk seizoen ik me bevindt. Als je je in de herfst bevind dan 'ben' je op dat moment herfst maar blijkbaar is er iets in je dat afstand kan nemen en kan observeren en beoordelen. Net als dat je heel boos bent, je zwelgt er helemaal in en dan opeens kan je tegen jezelf zeggen: Hé Richard doe eens normaal joh, stel je niet zo aan.... Je pakt jezelf bij de lurven Of: je mag meer van jezelf houden... Wie is dat, die dat tegen jezelf zegt? Een tweede zelf? Ben je dan een gespleten persoonlijkheid? En kan ik nu ook naar die observator kijken? Is er dan een derde? De indianen noemen dat center point. Je kern die kan observeren en naar alle gewesten kan kijken. Je bent niet boos, je doet boos. Je bent niet verdrietig je doet verdrietig. Je bent niet wat je denkt. Ik ben niet lente ik voel me lente. In welk seizoen zit jij?


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

770 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

2 Comments


" A man is as old as he feels "en ondanks/dankzij mijn 67 lentes,heb ik nog steeds lentekriebels

Like
Richard
Richard
Feb 04, 2023
Replying to

heerlijk! Geniet van de lente!

Like
bottom of page