top of page
  • Foto van schrijverRichard

Plan mislukt

Het leek zo'n mooie gedachte, wonen in een bus en volledig onafhankelijk zijn van 'het grid'. Op Globus2 liggen vier zonnepanelen en we hebben één 6 kg gasfles aan boord die ik, volgens mijn berekeningen, slechts 3 keer per jaar hoef te vullen. Totale energie kosten ongeveer € 90,- per jaar. Ja je leest het goed € 90,- per jaar! Tijdens de zomermaanden liep alles volgens plan maar nu de dagen korter worden red ik het toch niet met de 4 zonnepanelen alleen.

Gas

Alles in Globus gaat op elektra behalve het koken. Het is verbazingwekkend hoe weinig gas je verbruikt met koken. Ik woon nu 2,5 maand in de bus en er is pas 15% van de tankinhoud verbruikt. Om dit te meten heb ik trouwens een super handig apparaatje gekocht: mopeka bluetooth gaslevel indicator Je 'plakt' het onder de gastank en maakt via bluetooth verbinding met de app op je telefoon. Ook geeft het een bericht als de tank bijna op is.


Elektra

Bij de bouw van Globus heb ik berekeningen gemaakt hoeveel stroom ik ongeveer zou gaan verbruiken en hoe groot de accu dan zou moeten zijn. Ik ben uiteindelijk uitgekomen op de lithium accu van 330 Ah. Ik zou daar mee ongeveer 2 tot 3 dagen helemaal off-grid kunnen blijven staan......Verwachtingen bijgesteld

Lees ik dat nou goed? In mijn berekeningen ging ik er vanuit dat ik 2 tot 3 dagen off-grid zou kunnen staan. Maar dat haal ik makkelijk! Zo makkelijk dat ik ongemerkt mijn verwachting had bijgesteld. Dat ik misschien wel de hele winter genoeg zou hebben aan het opladen door alleen de zonnepanelen.

Wat is dat toch met ons en onze verwachtingen. Ik probeer voor mezelf steeds bewuster geen verwachtingen ergens over te hebben, met verwachtingen kan je tenslotte alleen maar teleurgesteld worden. Wanneer is iets nu precies conform je verwachtingen? Hier betrap ik mezelf maar mooi weer eens.

In de grafiek hiernaast zie je mooi dat het verbruik en de opbrengst van de zonnepanelen in balans was. Het accu niveau zat zo tussen de 70% en 100%. In de tweede helft van de maand zet zich echter een vrije val in. Toen de accu rond de 30% was ben ik gaan bijladen. Ik stond dus niet 2 a 3 dagen off-grid maar 28 dagen 😋

"Een hoge verwachting is niets anders dan een toekomstige teleurstelling"

Bijladen

Dat bijladen is natuurlijk helemaal geen enkel probleem; naast de zonnepalen zijn er nog twee manieren om de accu weer op peil te krijgen. De eerste is door af en toe een stuk te gaan rijden. De accu laadt dan op door de motor van de auto. De andere manier is om Globus aan te sluiten op de walstroom. Elke kampeerplaats op de camping, waar ik meestal sta, heeft zowel een water- als een elektrapunt. Het verbruik zit al verrekend in de staplaatskosten. Geen enkele reden dus om Globus niet standaard aan te sluiten op de walstroom. Het leek me echter zo mooi en duurzaam om helemaal onafhankelijk van het grid te kunnen leven.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

1.015 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Droomwereld

1 Comment


Dat doe je best goed zeg, 28 dagen wauw! En gelukkig was het weer een zonnig weekend dat zal vast ook helpen.

Like
bottom of page