top of page
  • Foto van schrijverRichard

Met bezieling

Bijgewerkt op: 4 sep. 2023

Ik woon echt met bezieling in mijn bus. Zoals ik in vorige blogs al schreef, ik wil voorlopig niet terug naar een 'grote-mensen-huis'. Hoe komt het nu eigenlijk dat dit zo goed bevalt? Wat spreekt me dan zo aan?

Drijfveren

Oké nog even de oorspronkelijke drijfveren voor het gaan wonen in een busje:

  • Leven dicht bij de natuur. Zodanig wonen dat je het hoort als het regent, je het voelt als het buiten stormt en je zodra het maar enigszins kan je de grote schuifdeur open zwiept en half buiten zit. Zo verbonden met de elementen. Iets dat je in een huis voor het grootste deel mist.

  • Duurzamer leven Ik ben niet aangesloten op nuts voorzieningen. Met mijn vier zonnepanelen kan ik 9 maanden per jaar zonder stroom van buitenaf. De drie echte koude wintermaanden sluit ik Globus aan op de walstroom voor de elektrische kachel en gebruik ik elektra van de camping. De elektrakosten zitten bij de staplaats inbegrepen dus dat kost me niets extra's. Verder kook ik op gas en het is verbazingwekkend hoe lang je met een volle gasfles kan doen. In april heb ik deze laten vullen en dat kostte me € 19,-. Natuurlijk Globus2 rijdt op diesel. Dus als ik grote afstanden afleg is dat niet de meest duurzame oplossing. Een bus van dit formaat is echter op elektra nog niet leverbaar.

  • Financieel aantrekkelijk Uit bovenstaande blijkt ook dat het wonen in een bus een stuk minder kost dan wonen in een huis. De meeste kosten van verzekering, wegenbelasting e.d. had ik ook al voordat ik in Globus ging wonen. De extra kosten zijn de kosten van de camping. Dat kan natuurlijk zeer variëren, maar gemiddeld geef ik zo'n € 500,- per maand daaraan uit. Daarnaast heb ik ook mijn woonhuis aangehouden dat ik verhuur. Met de inkomsten los ik versneld de hypotheek af.

De drie punten hierboven zijn nog net zo valide als toen ik begon. In die zin voldoet deze levenswijze precies aan mijn verwachtingen. Maar waarom is het nu zo fijn? De titel van deze blog is "Met bezieling" ik denk dat dat het is.

"iets doen met bezieling dat betekent dat we iets met liefde doen."

Volgens het woordenboek betekent bezieling: Sterke inspiratie waarin je iets maakt of doet. Nou dat klopt wel. Ik ben al heel lang geïnspireerd door deze levensstijl en hoop dat ik o.a. middels deze blogs ook andere mensen weet te inspireren.


Ziel

Toch ben ik nieuwsgierig wat er meer achter dat woord bezieling of ziel zit. Ik las vorige week een boek en daarin stond het volgende over de ziel:

"We leven volgens wetmatigheden. Deze wetmatigheden komen niet van het lichaam zelf. Ze moeten ergens anders vandaan komen; het lichaam kan deze wetmatigheden niet zelf maken. Ze worden opgelegd door iets anders. De kracht die het lichaam voortbeweegt noem ik de ziel. Alles wat in leven is, leeft omdat het door een ziel wordt bewogen. De levenskracht die ons doet leven is de ziel. Dus alles wat leeft, heeft een ziel. Planten hebben een ziel, dieren hebben een ziel en wij mensen hebben een ziel.


Zo zeggen we iets doen met bezieling dat betekent dat we iets met liefde met leven doen.


De ziel volgt ook bepaalde wetten, wetmatigheden van de liefde. Dit zouden we de spirit (NL en ENG) kunnen noemen. In het Duits noemen we dat Geist.


Ons menselijke denken is ook onderhevig aan wetmatigheden. Zo kunnen we alleen maar denken in bepaalde categorieën bijvoorbeeld de categorieën tijd en ruimte of de categorieën oorzaak en gevolg. Wetten van de logica. We staan hier niet boven we moeten ze volgen."


Dus het is de ziel die ons lichaam voortbeweegt. De ziel die tijdelijk in ons lichaam gehuisvest is en het lichaam gebruikt om zichzelf te kunnen ervaren hier op aarde. Daarmee suggereer ik dus dat de ziel ook na de fysieke dood weer verder gaat. Na het lezen van het boek van Pim van Lommel over bijna dood ervaringen is dat ook eigenlijk helemaal geen vraag meer. Hij heeft wetenschappelijk aangetoond dat mensen ook na een klinische dood nog indringende ervaringen kunnen hebben.


Noorwegen

Komende week ga ik een weekje naar Noorwegen. Veel te kort natuurlijk, maar moet er gewoon even heen. Ik kom er al jaren en was eigenlijk van plan een jaartje over te slaan, maar het lukt gewoon niet. Ik moet er even heen, al is het maar een weekje. Ik voel me daar zo thuis, ik heb heimwee. Zou ik dan misschien in een vorig leven daar gewoond hebben?

277 277

Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit! Ik plaats af en toe affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een product koopt via deze link ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Op deze manier steun je onze manier van leven.


Graag tot de volgende blog!

1.265 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Droomwereld

3 Comments


Greta van Buuren
Greta van Buuren
Aug 27, 2023

Fijne blog... dankjewel.. Greta

Like

Je praat over de ziel. Dan heb ik wel een vraagje. Waarom voel je je thuis in Noorwegen en dus schijnbaar minder of niet waar je nu bent. Wat maakt dat je op zoek bent? En waarnaar ben je dan op zoek?

Overigens mooi dat je je ervaringen op divers gebied wilt delen met de wereld

Like

Dick Stoffel
Dick Stoffel
Aug 25, 2023

Zo te zien sta de Globus in de N3mp in Zoetermeer

Leuk, dacht hem van de week al te zien staan. Maar was weer een leuk blog en fijne akantie in Noorwegen

Dick Storm

Like
bottom of page