top of page
  • Foto van schrijverRichard

Leven in het NU

De afgelopen blogs gingen geregeld over mijn grote droom, mijn missie, eerder kunnen stoppen met werken om dan te kunnen gaan genieten... allemaal dingen die in de toekomst liggen. Maar hoe zit het dan met het HIER en NU? Wie wil er nu niet graag in het NU leven. Er gebeuren tenslotte uiteindelijk alleen maar dingen in het NU. Ook in het verleden zijn er alleen maar dingen in het NU gebeurd en ook in de toekomst zullen er alleen maar dingen in het NU gebeuren.

Voordeel van niet in het NU leven

Het niet in het NU leven heeft echter ook zo zijn voordelen. Ik heb wel eens gelezen dat mensen gelukkiger worden van het maken van mooie plannen voor de toekomst, denken aan die mooie reis die je ooit wil gaan maken, die liefde in je leven die je ooit gaat vinden, die mooie camera die ik graag wil hebben als ik genoeg gespaard heb. Maar ook herinneringen van mooie momenten uit het verleden. Allemaal mooi om aan te denken in tegenstelling tot het gewone dagelijkse, soms misschien wel saaie, leven van NU.


Je kunt niet anders

Veel mensen die ik spreek hebben echter toch de wens om meer in het NU te leven. Geen zorgen meer maken over toekomstige zaken (die vaak helemaal niet gebeuren) en geen last hebben van negatieve ervaringen uit het verleden. Dit zeggende geeft dus aan dat je ook niet in het NU kan leven. Maar is dat wel zo? Natuurlijk je maakt je zorgen over de toekomst maar dat doe je wel op dit moment in het NU dus. Je kunt niet anders leven dan in het NU. Stoppen dus met naar het streven om meer in het NU te leven, je kan namelijk niet anders. Zo dat is een opluchting niet?


Toekomst is nog nooit gebeurd

Soms maak ik me, in het NU dus, zorgen over dat ik in de toekomst een aanrijding zal krijgen met Globus2 en hem total-loss rijd. Dan is niet alleen mijn vervoermiddel weg maar tevens mijn woonruimte. Of wat als ik de verwarming als het vriest aan moet laten staan en hij vat vlam. Dan is het over met mijn bus. Natuurlijk heeft het totaal geen zin je hier druk over te maken. De toekomst is nog nooit gebeurd. We maken ons zorgen over dingen in de toekomst op basis van onze ervaringen uit het verleden.

"Ik heb in mijn leven duizenden problemen gehad, waarvan de meeste nooit hebben bestaan"

Gewoon even schudden

Wat zijn wij mensen toch enorm goed in het ons zorgen maken. Dat maakt ons misschien wel verschillend van de dieren. Als een hert achterna wordt gezeten door een wolf en op het laatste moment kan ontsnappen dan schudt dat hert een keer en gaat weer verder in het hier en NU en heeft geen last meer van die ervaring. Als wij een vervelende opmerking naar ons hoofd krijgen dan gaan we daar over nadenken. Dat was echt heel onaardig, die persoon zal me wel niet mogen, er zullen wel veel meer mensen die me niet mogen, enz enz. De volgende dag kom je die persoon tegen en blijkt er niets aan de hand te zijn. Hij had gewoon een rot dag gehad. Alle zorgen voor niets gemaakt....


Byron Katie

Een manier om hier mee om te gaan is de techniek van Byron Katie. Bij deze techniek stel je jezelf vier vragen het helpt mij enorm me minder zorgen te maken wanneer ik aan het piekeren ben. De vier vier vragen zijn:

  1. Is het echt waar wat je denkt?

  2. Kan je 100% zeker weten dat het waar is wat je denkt?

  3. Welk gevoel heb je als je denkt dat het waar is wat je denkt?

  4. Welk gevoel heb je als je denkt dat het niet waar is wat je denkt?

We zijn geneigd om de eerste vraag met Ja te beantwoorden, Natuurlijk weet ik dat zeker want..... Kan je het echter zeker weten? Mijn ervaring is dat je het eigenlijk nooit echt zeker kan weten. Ik heb echter wel een rot gevoel van iets dat ik niet eens zeker weet.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

1.314 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page