top of page
  • Foto van schrijverRichard

Koken

Vandaag weer een stukje over een vraag die ik geregeld krijg: Hoe doe je dat dan met koken? Eerlijk gezegd snap ik de vraag niet helemaal maar krijg hem geregeld gesteld. Hoe doe ik dat met koken.... ik pak een pan uit de la met pannen, doe er bijvoorbeeld water in, zet hem op de gaspit en ontsteek het vuur. Precies als toen ik nog in een 'grote mensen huis' woonde.

Gas

Misschien moet ik er dan toch iets meer over zeggen. Ik kook in de bus op gas. Achter in Globus heb ik een gasbun gemaakt. Een luchtdicht afgesloten box met een gat in de bodem naar buiten. Daar staat een 6 kg gasfles in. De fles is middels een slang en een crach-sensor op de vaste gasleiding aangesloten. Met een dergelijke crach-sensor mag de gaskraan op de fles ook onder het rijden open blijven staan. Heb je zo'n sensor niet dan moet je elke keer als je vertrekt de bun open maken en de kraan dicht draaien.

Verbruik

In augustus toen ik begon aan dit prachtige avontuur was de fles voor 65% gevuld met gas. Nu vier maanden verder staat de fles op 40%. Natuurlijk hangt het verbruik van het gas enorm af van hoe vaak je kookt, voor hoeveel mensen enz. Nu ben ik lang niet elke avond thuis en om het weekend ben ik bij Elise thuis dus gemiddeld kook ik denk ik 4 avonden per week. Verder heb ik een waterkoker voor koffie, thee en afwaswater en verbruik daarvoor dus geen gas maar elektra. Ook als ik een volle pan kokend water wil hebben doe ik dat eerst met behulp van de waterkoker en gooi het dan over in de pan.

"Ik heb gekookt maar kan door alle rook nog niet precies zien wat."

Energiekosten

Ik schat in dat ik mijn gasfles 2 of 3 keer per jaar zal moeten laten bijvullen. Een vulling kost (op dit moment) ongeveer € 30,-. Daar de elektriciteit die ik verbruik of van mijn zonnepanelen komt of anders al bij de prijs van de staplaats zit zijn dit dus mijn enige energiekosten. Ik reken dus op maximaal € 90,- per jaar. Dus de hele energie crisis gaat aan mijn (schuif-)deur voorbij.

Bapao

O en dan misschien ter afronding. Laatst kocht ik een paar heerlijke Bapao's in de supermarkt. Lekker en binnen een minuut aan tafel. Thuis gekomen realiseerde ik me pas dat ik geen magnetron meer heb in de bus. Google is je beste vriend. 45 minuten stomen was de oplossing. Of ik dat werkelijk gedaan heb......


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

777 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page