top of page
  • Foto van schrijverRichard

Keuzes maken op basis van je kernwaarden

Bijgewerkt op: 10 okt. 2022

Doe alleen dat wat je echt gelukkig maakt, koop alleen dat wat echt bijdraagt aan je geluk. Maar hoe weet je nou op voorhand welke activiteiten of aankopen je gelukkiger zullen maken en welke niet? Of hoe zorg ik ervoor dat ik niet verleid wordt door die hele aantrekkelijke deal om er later achter te komen dat ik het eigenlijk helemaal niet nodig had?

De juiste keuzes maken

In een vorige blog schreef ik over FIRE; Financially Independent Retire Early (je kunt dat blog HIER teruglezen). De achterliggende gedachte daarbij is om een (groot) deel van je inkomsten te sparen en dat spaartegoed voor je laten werken zodat het uiteindelijk passief inkomen wordt. Maar dat sparen is nog niet zo makkelijk. En mag ik dan niets leuks meer doen/kopen, alles voor later? Maar ik leef toch nu?! Dat is zeker waar en ik ben ook een groot voorstander van het veel meer leven in het NU. We kopen over het algemeen alleen zoveel dingen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. We ondernemen zoveel activiteiten die ons uiteindelijk niet gelukkiger maken. Wat mij enorm geholpen heeft om keuzes te maken is het bepalen van mijn kernwaarden. Wil ik iets kopen dan toets ik deze aankoopbeslissing aan mijn kernwaarden. Voldoen ze hieraan dan koop ik het, voldoen ze niet dan koop ik het niet en kan ik er op zijn minst nog eens een nachtje over slapen. Negen van de tien keer koop ik het dan helemaal niet. Hetzelfde geldt voor het doen van activiteiten die geld kosten.

"Wanneer je verandert hoe je naar de wereld kijkt, verandert de wereld."

Hoe bepaal je je kernwaarden?

Tijdens een cursus die ik volgde bij 365dagensuccesvol.nl hadden ze hier een aantal mooie oefeningen voor die ik graag met je deel misschien helpen ze jou ook:


1 Gewoon aanvinken

Als je googled op kernwaarden dan vind je op internet hele lijsten met mogelijke kernwaarden. Print deze uit en vink er maximaal tien aan welke je bij jou vindt passen. Dit dwingt je al tot het maken van keuzes. Welke waarden zijn het allerbelangrijkste voor jou?


2 Terugkijken

Kijk eens terug in je leven, welke positieve beslissingen heb je in je leven genomen maar ook welke negatieve beslissingen? Welke kernwaarden zou je daarbij vinden passen?


3 Vraag het anderen

Vraag eens aan een aantal goede vrienden/bekenden/collega’s om jou in maximaal 10 regels te beschrijven. Als je vervolgens al deze beschrijvingen terugleest welke overeenkomsten zitten er dan in die verslagen? Dat zegt heel veel over hoe jij bent en volgens welke kernwaarden je blijkbaar leeft.


Je eigen top 5

Als je nu deze drie oefeningen combineert kan je een top 10 lijst met kernwaarden maken. Slaap er eens een nachtje over bekijk ze nog eens en probeer er dan een top 5 van te maken. Kies ze zorgvuldig en pas op voor de grootste valkuil: Kernwaarden waarvan je heel graag zou willen dat je ze had, of vind dat je ze zou moeten hebben, maar eigenlijk helemaal niet bij jou passen. Ook is het van belang om tot de kern te komen. Als je bijvoorbeeld avontuur als kernwaarde hebt gekozen vraag je dan af waarom dit zo belangrijk voor je is. Vaak zit er nog iets achter. Dus waarom is avontuur zo belangrijk voor je? “Ja dan voel ik me vrij” Ah misschien is vrijheid dan wel de eigenlijke kernwaarde. Dit kan je het gemakkelijkste doen met iemand die maar door blijft vragen. Tot je geen achterliggend iets meer kan verzinnen, dan zit je waarschijnlijk op je echte kernwaarde.


Na deze oefeningen ben ik uitgekomen op de volgende kernwaarden:

1. Liefde

2. Plezier

3. Verbinding

4. Vrijheid

5. Zingeving


De laatste stap

Heb je je eigen lijstje gemaakt? Gefeliciteerd je bent er bijna! Om echt je toekomstige keuzes te kunnen maken aan de hand van de kernwaarden, zal je nog helder moeten hebben wat zo’n kernwaarde voor je betekent. Elise en ik hebben beide de kernwaarde Vrijheid op ons lijstje staan maar hangen daar andere normen aan. We hadden eens een enorme discussie waarbij Elise vond dat de kernwaarde Vrijheid helemaal niet bij mij paste. Ik wil weten waar ik aan toe ben, maak allemaal excel lijstjes en bepaal graag de te rijden route op voorhand. Hoezo vrijheid…. We kwamen er echter achter dat ik wat anders onder vrijheid versta dan zij. Belangrijk om dit natuurlijk helemaal helder te hebben.


Al kunnen kernwaarden zeker in de loop van tijd veranderen, dus bekijk zo nu en dan eens of ze nog steeds actueel zijn, de echte kernwaarden blijven over het algemeen vrij stabiel.


Laat duidelijk zijn, het is niet mijn bedoeling iedereen er toe aan te zetten mijn pad te bewandelen. Ik kan alleen maar vertellen wat mij enorm helpt want ik vind het nog steeds een uitdaging om niet verleid te worden tot uitgaven waar ik later eigenlijk spijt heb.


Vind je deze post leuk of interessant laat het me weten middels een like of een opmerking hieronder.

Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

515 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

1件のコメント


Nadia
Nadia
2022年10月08日

Wow, dat is er één om te bewaren met die mooie tips! 👍

いいね!
bottom of page