top of page
  • Foto van schrijverRichard

Je geld voor je laten werken…

Bijgewerkt op: 15 okt. 2022

Eerder het ik geschreven over FIRE, deze blog is HIER te lezen. Een levensstijl die de nadruk legt op sparen en dit spaargeld voor je laten werken, zodat dit passief inkomen wordt. Maar hoe doe je dat dan, je geld voor je laten werken. Zoals ik al eerder heb geschreven verhuur ik mijn huis en heb op die manier ruimte om mijn hypotheek versneld af te lossen. Wanneer mijn huis helemaal schuldenvrij is kan ik van de huuropbrengsten misschien wel leven en heb op die manier passief inkomen gecreëerd (inkomen waarvoor ik niets hoef te doen). Maar is dit wel zo slim of zijn er betere wegen?

Slim of niet, in deze blog reken ik je ook een andere manier voor. Te technisch, te veel cijfers? Voel je vrij om deze blog gerust over te slaan. De volgende keer beschrijf ik weer een hele andere ervaring.


Voorbeeld 1

Stel je hebt een huis van 300.000,- en je hebt dit huis tot de laatste penny helemaal afgelost. Je kan dit huis mooi verhuren voor 1.500,- per maand dan heb je dus een BAR (Bruto Aanvangs Rendement) van:

1.500 x 12 = 18.000

18.000 / 300.000 = 6,0%


Voorbeeld 2

Stel dat je het nu eens helemaal anders aanpakt. Uitgangspunt is dat je diezelfde 300.000 uit voorbeeld 1 hebt. Je koopt hier echter nu meerdere huizen van met ieder een waarde van 300.000 met behulp van hypotheken en wordt dus vastgoedbeheerder. Een bank zal je deze hypotheek alleen verstekken als je zelf ongeveer 30% van de waarde inlegt. Op die manier lopen ze nauwelijks risico. Laten we deze 30% van de aankoop waarde nemen in dit voorbeeld.


30% eigen vermogen (300.000) en 70% vreemd vermogen (700.000) Totaal heb je nu een vermogen beschikbaar van 1.000.000,- Hiervan kan je dus 3,3 huizen kopen van 300.000,-

Als je alle 3,3 (het is maar een rekenvoorbeeld) huizen verhuurt voor de 1.500,- per maand, heb je een inkomen per jaar van 59.400,-

Ho stop! De kosten van de hypotheek moeten er natuurlijk nog vanaf. Stel je hebt de hypotheken verkregen met een rente van 3%, dan zijn de jaarlijkse rentekosten (700.000 x 3%) 21.000. Deze moeten we dus van de 59.400 aftrekken en is 38.400,-


Dus 18.000 vs 38.400 een verschil van 20.400,- met hetzelfde uitgangspunt namelijk 300.000,-. Ondanks de schulden heb je dus een veel hoger rendement namelijk 12,8%.


Nu hoor ik je al twee dingen denken:

  1. Met alleen de rente ben je er niet. Je hebt nog veel meer kosten zoals verzekeringen, belastingen, onderhoud enz. Enz. En natuurlijk is dat zo en moet je voor je aan zoiets begint een uitvoerige berekening maken en niet alleen met de BAR rekenen maar met de NAR (Netto Aanvangs Rendement) Op de site berekenhet.nl kan je formulieren vinden om je te helpen bij het berekenen van de NAR.

  2. Je moet natuurlijk wel heel veel geld hebben om dit te kunnen doen. Mijn voorbeeld gaat ervan uit dat je al 300.000,- hebt. Dit is echter een misvatting. Je zou exact dit principe kunnen toepassen op bijvoorbeeld met garageboxen.


Uitgangspunt is natuurlijk dat het rendement op je investering hoger moet zijn dan de kosten van de lening. Bij huizen is dit over het algemeen het geval. En ook voor de komende jaren wordt er een enorm tekort aan woonruimte verwacht. Daarnaast zullen naar redelijke waarschijnlijkheid de huren stijgen maar zal ook het onroerend goed in waarde toenemen.


Dus je huidige huis (helemaal) aflossen of dit geld besteden aan het kopen en verhuren van ander onroerend goed?


Nieuwe strategie

Dit nu allemaal wetend, ga ik dan overstappen op een nieuwe strategie? In ieder geval los ik nu een hypotheek af met een extreem lage rente, elke nieuwe hypotheek die ik in de toekomst zal afsluiten voor eigen onroerend goed of als vastgoed beheerder zal altijd hoger zijn… Dus ga ervoor…! Ik weet het nog niet. Ik ben opgevoed met de basis dat je geen schulden moet maken en als je deze toch maakt, je zo snel mogelijk moet terugbetalen. Ook dat is trouwens wel interessant om eens te bekijken. Zo ben ik opgevoed en zo zijn dus mijn overtuigingen voor de rest van mijn leven geprogrammeerd. Als ik in een ander gezin was opgegroeid zou ik hele andere overtuigingen hebben. De ene niet beter dan de ander. Ben ik vrij om zelf te kiezen of blijf ik vastzitten in dat wat ik meegekregen heb. Misschien een mooi onderwerp om eens aan de kaak te stellen in een volgende blog.


Voor meer inspiratie ik heb de volgende boeken gelezen:


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

2.200 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

Comments


bottom of page