top of page
  • Foto van schrijverRichard

In balans

Balans tussen werk en privé, balans tussen binnen en buiten, balans tussen samen en alleen, balans tussen financiële zekerheid en vrijheid. Streven we niet allemaal naar balans? Zodra we van het ene uiterste de balans denken gevonden te hebben slaan we echter vaak door naar de andere kant. In balans leven is volgens mij een utopie. Het streven naar balans is misschien wel het leven zelf.

Klinkt allemaal zo mooi en vanzelfsprekend, in balans leven. Maar wat is dat nou eigenlijk in balans zijn? Wanneer iets in balans moet zijn betekent dat volgens mij ook dat je er uitersten zijn met in het midden de balans. Je zou kunnen zeggen tegenovergestelde polen. Als we naar ons lichaam kijken kan je daar duidelijk deze twee tegenovergestelde polen ontdekken.


De bovenpool: het hoofd

Als we kijken naar het hoofd dan zien we het volgende; Het hoofd wordt beschermd door een platte schedel waarbij de hersenen binnen in de schedel zitten. We moeten het hoofd koel houden. Wanneer we lopen is het hoofd het lichaamsdeel dat het minste beweegt. Aan het hoofd is alles symmetrisch.


De onderpool: de buik en ledenmaten

Kijken we naar de andere pool dan zien we eigenlijk het tegenovergestelde. De botten in onze ledenmaten zijn niet plat maar juist rond, ze zitten niet aan de buitenkant van het lichaam maar juist in het midden met de spieren e.d. eromheen. Wanneer we lopen bewegen de armen juist het meeste. En in de buik, met alle darmen, is niets symmetrisch en is er juist veel warmte.

"Het leven is als fietsen, om balans te houden moet je in beweging blijven"

Toen ik dit voor het eerst hoorde was ik zeer verwonderd. Ik kon gelijk voor me zien dat wanneer je teveel warmte (ontsteking) in de bovenpool hebt je ziek kan worden of wanneer je teveel koelte (verstarring, samen klonten) in de onderpool hebt je ook ziek kan worden.


Het werd echter allemaal nog interessanter toen ik voor het eerst hoorde over hoe je de plantenwereld ernaast kon zetten. Bij planten is het namelijk precies andersom. De wortels bevinden zich in de koele grond, bewegen nauwelijks, het is de plaats waar het voedsel opgenomen wordt, daar zit ook de intelligentie van de plant (zoeken naar water). Allemaal kenmerken van onze bovenpool.

Dat in tegenstelling tot de andere pool, de bloemen, waar de warmte wordt opgenomen. De voortplanting van de bloem gebeurt in de bovenpool. Het is het deel van de bloem dat het meest beweegt. Allemaal zaken die bij ons juist horen bij de onderpool.


De middenpool: hart en longen

Het gebied er tussenin (de bladeren) is het gebied, dat net als bij ons, voor de zuurstofopname / fotosynthese zorgt. Waar sprake is van een ritme. Bij de meeste planten zitten de bladeren in een vast ritme aan de stengel.

Allemaal overeenkomsten waar ik nooit bij stil had gestaan. Is het met de kennis van de processen in het menselijk lichaam en met de kennis van de planten processen dan ook niet veel beter te begrijpen dat plantaardige geneesmiddelen wel degelijk een geneeskrachtige werking kunnen hebben?


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit! Ik plaats af en toe affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een product koopt via deze link ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Op deze manier steun je onze manier van leven.


Graag tot de volgende blog!

856 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Vrijheid

Tegenslag

コメント


bottom of page