top of page
  • Foto van schrijverRichard

Ik ben minderwaardig

Bijgewerkt op: 7 dagen geleden

Laat ik deze blog beginnen met jullie te bedanken. We zijn recent de grens van 1.000 subscribers gepasseerd. Duizend mensen die zich geabonneerd hebben en een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blog is verschenen. We vinden dit echt supertof en zijn jullie enorm dankbaar!


Globus2 bij zonsondergang
Het directieteam

Benoemd tot CFO

Vorige week kreeg ik de mededeling dat Kelly zichzelf officieel heeft benoemd tot CFO van Globus2. Niet dat ze een financiële achtergrond heeft, maar omdat ze denkt dat ik anders teveel geld uitgeef. Straks, als we aan het reizen zijn en geen vaste baan meer hebben, zullen we tenslotte heel zuinig moeten leven. Dat reizen geeft heel veel vrijheid, maar vraagt ook een minimalistisch leven met hier en daar wat werken voor het nodige brood op de plank. Ik was nogal verbaasd en overrompeld door deze zelfbenoeming, maar eerlijk gezegd heeft ze misschien wel een punt. Ik leef al jaren best bescheiden maar geef toch ook best makkelijk geld uit aan gadgets voor de bus, wat te snoepen of iets leuks doen... Met wat tegensputteren leg ik me dus maar neer bij deze zelfbenoeming.


CEO

Nu we dan toch aan het benoemen zijn heb ik mezelf dan maar snel tot CEO van Globus2 benoemd. Iemand moet de stressbestendige strategische koers uitzetten. En wanneer je voor onbepaalde tijd gaat reizen moeten er tenslotte heel wat koersen uitgezet worden.Minderwaardigheid

Of bij nader inzien... Misschien toch maar liever niet, laat die mooie titel maar zitten. Het is mijn EGO die belangrijker gevonden wil worden. Wij mensen hebben de neiging om onszelf meerderwaardig of minderwaardig tot anderen te voelen. Bij minderwaardigheid gaan we proberen dit te compenseren. Bijvoorbeeld, zoals bij mij, wanneer je minderwaardigheid ervaart op intellect. De natuurlijke neiging is dan om extra veel of hard te gaan studeren. Ik zat vroeger op een LOM school en heb 'maar' MAVO gedaan en voelde me dom. Ik ben daarna dan ook heel veel cursussen en opleidingen gaan volgen.


Bedrijfskunde

Uiteindelijk zelfs op mijn 38-ste bedrijfskunde gestudeerd naast mijn full-time baan en het zorgen voor twee jonge kinderen. Was mijn minderwaardigheidsgevoel toen opgelost? Helaas, natuurlijk niet. Het is een bodemloze put. Al zou ik alle papiertjes behalen die te behalen vallen dan nog zou ik me waarschijnlijk minderwaardig voelen aan anderen. Het is iets dat ontstaan is in de jonge kinderjaren en het behalen van een papiertje gaat dat niet oplossen.

"Om te kunnen zeggen dat je af en toe onzeker bent, heb je een heleboel zelfvertrouwen nodig"

Compensatie

Wij mensen hebben daarom, heel slim weer, een andere strategie. Als we ons niet meerderwaardig kunnen voelen op dat ene thema, compenseren we dat gewoon op een ander thema. Dus het domme kind in de klas is bijvoorbeeld wel heel sociaal. Of iemand die niet zo knap is blinkt uit in intelligentie. Zo zijn er vijf gebieden waar je je minderwaardig of meerderwaardig op kunt voelen en waarop je dus ook kunt compenseren. Dat zijn:

Meerderwaardig

Meerderwaardig

Meerderwaardig

Meerderwaardig

Meerderwaardig

Uiterlijk

Intellect

Milieu

Sociale rol

Seksualiteit

Minderwaardig

Minderwaardig

Minderwaardig

Minderwaardig

Minderwaardig

Uiteindelijk ben ik operationeel- financieel directeur geworden. Mijn minderwaardigheid op intellect heb ik dus mooi kunnen compenseren op sociale rol.


Gelijkwaardigheid

Dus laat die titel als CEO maar zitten. Ik ben mens net als jullie en we zijn allemaal gelijkwaardig maar niet gelijk. Natuurlijk kan de ene beter rekenen, de ander bijvoorbeeld beter overzicht houden maar ieder mens heeft een gave. Heb je deze gave in jezelf al ontdekt? Of ben je gaan doen wat je ouders deden, of waar je vroeger goed in was op school? Ik vind het niet eens een makkelijke vraag om te beantwoorden.


Vind je het leuk om onze ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer we een nieuwe blog hebben geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!2.697 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

12 comentarios


Nadia
Nadia
02 abr

Herkenbaar hoor! Komt door al die (vaak tegenstrijdige) regeltjes waar we van kinds af aan aan moeten voldoen en die vaak helemaal geen rekening houden met al onze verschillen. 'Hysterisch' zo gegroeid, dankzij de angsten en behoeften van onze vele voorgangers, zal ik maar zeggen. Wat de mensheid zichzelf aandoet is soms gewoon niet te bevatten. 🙁 Gelukkig zijn we in werkelijkheid allemaal goed genoeg en vullen we elkaar geweldig aan. Nu moeten we alleen nog massaal leren dat te (h)erkennen en gaan samenwerken in plaats van altijd te streven naar meerderwaardig (of 'de beste') te willen zijn. Ik ben er zeker van dat de mensheid dan ongeziene prestaties zal leveren en dingen kan bereiken die nu nog onmogelijk zijn…

Me gusta
Richard
Richard
03 abr
Contestando a

Wat een mooie reactie weer Nadia, dank je wel!

Me gusta

Invitado
30 mar

Mooi geschreven Richard. Ik denk dat het mens eigen is, we leren onszelf kennen in relatie met anderen. Altijd bezig met ‘hoe kom ik over’, ‘hoe vindt hij mij’, ‘ben ik goed genoeg’.

Veel plezier in je nieuwe levensfase!

Me gusta
Richard
Richard
03 abr
Contestando a

Precies! Dank je wel voor je reactie.

Me gusta

Ben heel benieuwd wat jullie allemaal gaan beleven en waar. Heel leuk om jullie blogs te lezen!!

Me gusta
Richard
Richard
03 abr
Contestando a

Dank je wel! Ook wij zijn reuze benieuwd. Spannend is het.

Me gusta

Invitado
30 mar

Mooi blog! Het gaat om het woord team. Benut elkaars gave en help elkaar de minder ontwikkelde kanten positief te ontwikkelen. Fijne reis samen.


Me gusta
Richard
Richard
03 abr
Contestando a

Mooi! Heerlijk om een echt team te vormen. En idd elkaars sterke punten benutten en leren van elkaar. Klinkt goed.

Me gusta

Invitado
30 mar

Met veel interesse gelezen.

Me gusta
Richard
Richard
30 mar
Contestando a

dank je wel!

Me gusta
bottom of page