top of page
  • Foto van schrijverRichard

Gelukkig (er) 2023!

Welkom bij mijn laatste blog van 2022. Bij deze wens ik iedereen een heel mooi, liefdevol, gezond en verrijkend 2023! Als ik terugkijk op afgelopen jaar, wat is er dan veel gebeurd.

Naast alle dingen die er zich in de wereld afspelen zijn er ook op persoonlijk vlak behoorlijk wat dingen veranderd. Begin 2022 was ik net in het bezit gekomen van een tweedehands busje en nu woon ik erin. Tijdens het ombouwen van de bus naar camper heb ik honderden filmpjes gekeken en blogs gelezen. Dat heeft me geïnspireerd om ook stukjes te gaan schrijven over het hele ombouwproces. Ik had hier zoveel lol in dat ik daarmee door ben gegaan toen Globus2 klaar was. En kijk nu, mijn berichten worden elke week zo'n 1.000 keer gezien. Iedereen dankjewel daarvoor en voor alle positieve reacties die ik mag ontvangen. Echt heel erg leuk!

Sinds ik in Globus2 woon voel ik me gelukkiger. Komt dat door het gebrek aan spullen, het dichter bij de natuur leven, de eenvoud? Of is het puur toeval en praat ik mezelf dat gewoon aan, wishful thinking? Eerlijk gezegd, ik weet het niet precies maar als het zo simpel is waarom doen niet veel meer mensen dit dan? Is geluk eigenlijk wel te meten? Het is volgens mij erg subjectief. Dagelijks schrijf ik in een boekje waarbij je aan het eind een cijfer over de dag mag geven. Meestal zit ik op een 8 of hoger. Niet slecht toch?


Volledige overgave

Gebeuren er momenteel dan geen vervelende dingen in mijn leven? Natuurlijk wel, er zijn altijd wel weer nieuwe (grote) uitdagingen. Ik oefen me echter in me minder te verzetten tegen dat wat is. Ik kan me wel heel erg druk maken over iets vervelends dat is gebeurd maar dat verandert de boel niet. Volledige overgave aan dat wat is, hoe erg of vervelend het ook is. Is dat makkelijk? Nee zeker niet, maar ik weet ook dat elk gevecht ertegen geen zin heeft en verspeelde energie is. Moet ik dan alles maar accepteren zoals het is? Nee, ook dat hoeft volgens mij niet. Ik kan stappen zetten om uit een bepaalde situatie te komen, maar dat is wat anders dan de huidige situatie niet accepteren. Volledige overgave dus, aan dat wat er toch al is.

"Schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid het verschil hiertussen te zien (Reinhold Niebuhr)"

Vreugde en plezier

Wanneer ik me gelukkiger wil voelen maak ik onderscheid tussen vreugde en plezier. Plezier kan je bij tal van zaken ervaren, maar is gewoonlijk van korte duur en zit in de afwisselende cyclus van pijn en plezier. Plezier wordt altijd ontleend aan iets buiten je, terwijl vreugde van binnenuit komt. Wat je vandaag plezier geeft, doet je morgen pijn of het verlaat je weer, zodat je de pijn van het gemis voelt. Vreugde komt van binnenuit en is veel duurzamer. Niets mis dus met plezier maar ik probeer te streven naar vreugde van binnenuit.


Mijn grootste uitdaging daarbij is dat ik maar door blijf rennen en nauwelijks tijd voor mezelf neem. Geen tijd neem om even naar binnen te gaan. Werk, relatie, vrienden, hobby's en andere verplichtingen slokken alle tijd op. Er zijn ook zoveel leuke en interessanten dingen. Ik merk steeds meer dat ik dat niet volhoud. Meer tijd voor mezelf nemen en niets doen dus.


Kampvuur

In vroegere tijden zaten we 's avonds bij een kampvuur te staren in de vlammen. We moesten wel want het was te donker en te koud om verder iets te doen. Nu is dat wel anders, we kunnen altijd verder werken, ergens heen gaan of anders is daar de tv om ons bezig te houden. Was het in vlammen staren vroeger niet het mediteren van vandaag de dag. Even tijd voor jezelf nemen, een goed gesprek met iemand voeren, even helemaal niets doen dan staren, we moeten het nu heel bewust opzoeken, tijd voor maken. Vroeger was het standaard, je kon niet anders. Je had tijd om rust te nemen, te bezinnen.


Mijn voornemen voor 2023: Ik ga meer rust momenten voor mezelf nemen. Waar gaan jullie in 2023 mee starten of juist stoppen?


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

899 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Droomwereld

5 Comments


Wat een prachtig en zeer inspirerend verhaal, dankjewel.

Like

Hey Richard,

Zo leuk om jouw avonturen te volgen. Dankjewel voor het delen. Ik wens jou een fijne jaarwisseling en veel rustmomenten, vreugde en plezier voor 2023!

Like

Nadia
Nadia
Dec 30, 2022

Helemaal mee eens, ik ben ook van plan om meer rustmomenten te nemen voor mezelf! Ik moet alleen nog even uitvogelen waar ik dan precies mee moet stoppen, want alles is zo interessant of lijkt zo belangrijk... Herkenbaar dus! 😉 Fijne jaarwisseling en veel succes met je plannen en levensvreugde gewenst voor 2023!

Like

Hi Richard, ik wens je voor 2023 de rust momenten die je wenst. Lieve groet, Angela

Like
Richard
Richard
Dec 30, 2022
Replying to

Dank je wel Angela. Jij ook het aller aller beste!

Like
bottom of page