top of page
  • Foto van schrijverRichard

Geld overhouden...

Hoe is het allemaal zover gekomen? Heel lang geleden alweer huurde ik een camper en maakte een rondreis door Finland, helemaal naar de Noordkaap en terug langs de Noorse kust. Fantastisch! Toen wist ik dat ik ooit een eigen camper wilde. Het duurde echter nog bijna tien jaar voordat ik dan eindelijk een VW T5 California kon kopen. Een kleinere camper kan bijna niet maar wat een genot. Zeven jaar lang vergezelde Globus ons tijdens onze vakanties en weekenden weg.

Dat reizen vinden we echt heerlijk en smaakt naar veel meer. Maar zoals bij bijna iedereen is het aantal beschikbare vakantiedagen niet in overeenstemming met het aantal gewenste vakantiedagen. En een sabbatical is in mijn functie niet mogelijk, dus wat dan? Daar is het idee ontstaan om eerder te stoppen met werken en een tijd lang rond te reizen. Eigenlijk reizen zonder eindtijd. Zijn we het na een paar maanden zat dan is dat helemaal prima, zijn we het pas na tien jaar beu dan is dat ook prima.

"het aantal beschikbare vakantiedagen is niet in overeenstemming met het aantal gewenste vakantiedagen"

Begrijp me niet verkeerd; ik vind mijn werk echt heel erg leuk, ik werk bij het meest fantastische bedrijf dat je maar kan bedenken, maar het is ook best een pittige baan. Dit ga, of wil, ik niet tot mijn 67-ste volhouden. Eerder stoppen met werken dus... Hoe doe je dat?


Geld overhouden

De truc is natuurlijk om maandelijks geld over te houden en opzij te zetten voor later. Zo heb ik steeds wanneer ik wat meer ging verdienen deze verhoging opzij gezet. Ik kon daarvoor al rondkomen dus waarom meer uitgeven? Natuurlijk kan je een groter huis kopen, een mooiere auto, vaker uit eten gaan maar maakt dat je ook gelukkiger? Dit spaarpotje gebruikte ik elk jaar om extra af te lossen op mijn hypotheek, hierdoor dalen je maandelijkse rentelasten waardoor ik weer meer overhield dat ik weer extra opzij kon leggen. Er komt een moment waarbij dit best heel hard gaat. Ook maandelijks minutieus bijhouden in excel of een kasboek hoeveel je uitgeeft en waaraan, maakt je heel kostenbewust.

Balans

Het is in mijn ogen echter ook heel belangrijk om nu te genieten en niet alles voor later op te potten. Wie zegt je dat er een later is? Weet je van jezelf wat echt belangrijk is hierbij, wat maakt je heel erg gelukkig?

Voor mij is dat fotograferen, het liefst met 'lotgenoten' tijdens een fotovakantie. De laatste jaren doe ik dan ook jaarlijks een fotoreisje. Maar naast deze fotovakanties leef ik relatief eenvoudig en leg ik een behoorlijk deel van mijn salaris opzij.

Ik realiseer me heel goed dat ik in de gelukkige situatie ben dat ik een leuke, goede vaste baan heb met een prima salaris en dat dat zeker niet bij iedereen het geval is. Ik ben er echter van overtuigd dat voor een hele grote groep mensen, wanneer ze hun levensstandaard niet mee laten groeien met hun salaris, het mogelijk moet zijn geld over te houden. Hoe jonger je hiermee begint hoe meer impact dit heeft. Al is de huidige tijd met de enorme inflatie natuurlijk op zijn zachts gezegd uitdagend te noemen.

Om serieus eerder te stoppen met werken heb je echter heel veel geld nodig en je moet er goed rekening mee houden dat je dan ook stopt met het verder opbouwen van je pensioen. Mooiste zou natuurlijk zijn als je ook na het stoppen met werken nog maandelijks inkomsten ontvangt. Je kan bijvoorbeeld je huis verkopen en de overwaarde beleggen en jezelf maandelijks een bedrag overmaken uit deze beleggingspot. Of, en dat is mijn plan, je huis verhuren waardoor er maandelijks huuropbrengsten ontvangen worden. Over een week verhuis ik daarom naar mijn bus: mijn tiny home, en wordt mijn huis vanaf 1 september verhuurd. Waar je dan allemaal tegen aan loopt en hoe dit bevalt lees je in de volgende blogs.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

1.272 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page