top of page
  • Foto van schrijverRichard

FIRE en box3

Ik heb er nooit moeite mee gehad belasting te betalen. Hoe meer je betaalt hoe meer je tenslotte verdient. En we leven in Nederland in een maatschappij waar alles best goed voor elkaar is als je dat vergelijkt met veel andere landen. Maar de nieuwe regels in box3....

Het leek allemaal zo mooi. Ik woon in een busje, dat nauwelijks iets kost en verhuur mijn huis. Door de inkomsten uit de huur kan je al bijna leven. Totdat dit jaar de belastingmaatregelen in box3 veranderd zijn dan.


Sparen of beleggen

Het is misschien een goede stap vooruit dat er nu onderscheid wordt gemaakt tussen sparen of beleggen. Zo betaalt iemand die zijn geld op een spaarrekening heeft staan (en dus nauwelijks rente ontvangt) geen belasting meer over het rendement dat hij gehad zou hebben als hij aandelen had gehad. Ook is het goed dat er iets gedaan wordt aan al die huisjesmelkers. Maar wat voor bijvoorbeeld die ZZP-er die geen pensioen heeft opgebouwd maar zijn geld in een tweede huis heeft gestopt als oudedagsvoorziening?


Rendement van 6,17%

Grote verandering is de berekening van de leegwaarderatio. Voor de belastingheffing in box 3 bedroeg de leegwaarderatio in 2021 slechts 67% van de WOZ-waarde van een verhuurde woning. Maar in 2023 is dit opgeschroefd naar 95 procent! Verder mocht je in 2021 nog de waarde van de hele hypotheek van de WOZ waarde aftrekken. In 2023 moet je de fictieve kosten van de hypotheek uitrekenen en mag je deze meenemen in de berekening van je rendement. Vervolgens gaan ze er vanuit dat je een rendement maakt van 6,17% en daarover betaal je 32 % belasting wat weer een procent hoger is dan vorig jaar.


Voorbeeld

Hier een fictief voorbeeld: verhuurde woning met een WOZ-waarde van €255.000 in 2021 en een hypotheek van €127.500

Uitgangspunten

2021

2023

Vermogen in de woning

(op basis van leegwaarderatio)

€ 85.425

€ 242.250

Te betalen vermogensbelasting in box 3

€3.845

€ 14.947

Fictief rendement van de woning

€ 1.912

€ 3.559

Netto exploitatieresultaat

€ 4.124

€ 4.124

Resultaat na belastingen

€ 2.932

€ 565

Voorbeeld berekening van de site: Business Insider Nederland.


Nu is de WOZ waarde dit jaar, zoals bij de meesten, enorm gestegen. Ik vraag me echt af of ik dat ervoor krijg mocht ik het huis verkopen. Vervolgens haal ik slechts 4% rendement en niet de veronderstelde 6,17%. Kortom, de berekening is een heel stuk ingewikkelder geworden, het verhuren is een stuk minder aantrekkelijk en vraag me af wat nu te doen.

"Hoeveel perspectivische lenigheid heb jij?"

Ook nu wordt weer een beroep gedaan op de vaardigheid: "Kan je zijn met dat wat is, wat het ook is". Plannen en berekeningen eventueel bijstellen of nog even afwachten wat er gaat gebeuren. Veel mensen zullen hier bezwaar tegen gaan maken. Geadviseerd wordt dat zelf ook te doen want alleen de mensen die dat gedaan hebben krijgen later eventuele compensaties. Ik ga er nog maar eens een nachtje over slapen. Ik hoor graag hoe andere mensen hiermee omgaan.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit! Ik plaats af en toe affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een product koopt via deze link ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Op deze manier steun je onze manier van leven.


Graag tot de volgende blog!

736 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

1 Comment


Stefan de Vet
Stefan de Vet
Jun 03, 2023

stefandevet@home.nl als het mail is betreft belasting box 3 ben ik geïnteresseerd. groet

Like
bottom of page