top of page
  • Foto van schrijverRichard

Een week naar Noorwegen, goed idee of niet?

Bijgewerkt op: 11 sep. 2023

Ja ja ik weet het een weekje Noorwegen slaat nergens op, het is echt veel te kort. Ik weet het. Ik kom al twintig jaar bijna elk jaar in Scandinavie en was eigenlijk van plan dit jaar een keer over te slaan. Het is niet gelukt. Het land roept, ik 'moet' er gewoon even heen. De vakantiedagen raakten al aardig op, dus een week was het maximaal haalbare. Daarnaast is het de eerste vakantie met nieuwe prille liefde Kelly, dus een week is misschien best een goede eerste verkenning.

Het zuiden

We hadden gekozen voor de korte, voordelige overtocht van Hirtshals naar Kristiansand. Vanaf Enschede, waar de prille liefde woont, ben je in een goede dag van Nederland in het noordelijkste puntje van Denemarken. Om vervolgens de volgende morgen de 2,5 uur durende overtocht naar Noorwegen te nemen. In Denemarken mag je overigens met de auto op het strand rijden, wat een enorm leuke ervaring was.

Gezien de beperkte vakantietijd moest het te bezoeken gebied in Noorwegen in het uiterste zuiden gezocht worden. Een gebied dat ik meestal een beetje vermijd, ik trek meestal zo snel mogelijk door naar het noorden. Weg van de drukte, weg van het toerisme op zoek naar rust en ruimte. Het zuiden van Noorwegen heeft me eigenlijk behoorlijk verrast.

"Wat als je niet zou krijgen wat je wilt, maar zou willen wat je krijgt."

Vanaf Kristiansand linksaf eerst naar de vuurtoren, het meest zuidelijke punt van het vaste land, op Lindesnes bezocht. Deze vuurtoren stond al een tijdje op mijn todo list. Prachtig punt, je moet alleen betalen om naar de vuurtoren te mogen lopen, dat valt dan een beetje tegen. We rijden verder over weg 44 langs de kust naar Stavanger. Echt een prachtige weg waarbij je al een goed beeld krijgt van de Noorse Fjorden. Wanneer je dichter bij Stavanger komt verandert het landschap opeens in een veel vlakker en groener gebied met weilanden en koeien. Voor mij heel on-Noors, maar leuk om dit dus ook te zien.


Preikestolen

Na een kort bezoek aan Stavanger rijden we door richting de Preikestolen. Ook deze toeristische trekpleister moet dan toch maar eens beklommen worden. Het hoogseizoen is wel zo'n beetje voorbij, dus misschien valt het mee met de drukte. Gezien het weer twijfelen we wat of we die dag moeten gaan lopen of dat we wachten tot de volgende dag. In de middag klaart het weer op en ondanks het wat late tijdstip besluiten we de wandeling te gaan maken. Het is 4 km heen en 4 km terug. Niet heel ver, maar met ongetrainde beentjes is zo'n berg toch hele andere koek dan een wandeling in Nederland. We hebben tijdens de heenweg echt prachtig weer. De hele week hebben we trouwens bijzonder mooi weer, ondanks de verwachtingen die de hele week regen voorspelde. Eenmaal aan de top genieten we van het mooie uitzicht en moeten we natuurlijk ook even op het randje zitten.

Moe, maar zeer voldaan komen we aan het begin van de avond weer aan bij Globus. We zoeken een plekje voor de nacht om de volgende dag door te rijden naar de hoogvlaktes, precies aan de andere kan van de Lysefjorden. Wat een prachtig gebied is dit! We staan helemaal alleen in een desolaat gebied. Alsof je op een andere planeet bent.

We blijven hier twee nachten staan om te genieten van de rust en ruimte. Omdat het een stuk hoger gelegen ligt, is het 's avonds best fris. Geen probleem, want we hebben een standkachel aan boord. De dieseltank moet gevuld worden, dus we rijden even naar het dorpje Lysebotn. Een uitdagend weggetje met tal van haarspeldbochten. Tot onze verbazing komen we er achter dat er in dit dorp helemaal geen tankstation is.

Alle bochten dus weer omhoog... Beneden in het dal geeft Globus aan dat we nog 140 km kunnen rijden. Weer boven op de berg aangekomen is dat gereduceerd tot 85 km. Hoever is het volgende tankstation eigenlijk? Vanavond zitten we weer op kachelrantsoen. Heb ik zoveel mooie faciliteiten aan boord, kunnen we het niet gebruiken....


Al is de vakantie voor ons gevoel nog maar net begonnen, we moeten de terugweg alweer gaan plannen. We vervolgen daarom weg 45 richting het oosten en tanken bij de eerst volgende mogelijkheid. Na een paar uur rijden komen we een tunnel tegen. Nu zijn tunnels natuurlijk niet zo heel bijzonder in Noorwegen, ik denk dat we er al zeker zo'n 40 gehad hebben, maar deze tunnel is slechts 3,5 meter hoog. Hoe hoog is Globus eigenlijk? Ik had de afmetingen ooit op een sticker gezet bij het dashboard, maar die is eraf gevallen. En nu weet ik het niet meer. We doen voorzichtig aan en ik hou ruimte zat over. Thuis maar weer opnieuw meten en ergens opplakken.


Week te kort

Na een ruime week zijn we weer terug in Nederland. We hebben zo'n geluk gehad met het weer en het verkeer dat we tot de conclusie zijn gekomen dat Noorwegen ook voor een week goed te doen is. Natuurlijk is langer veel fijner, maar ook in een week hebben we veel kunnen zien. Tevens zijn prille liefde Kelly en ikzelf nog steeds samen, we hebben elkaar niet de bus uitgevochten en niemand heeft naar huis moeten liften. So far so good :-)

7

Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit! Ik plaats af en toe affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een product koopt via deze link ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Op deze manier steun je onze manier van leven.


Graag tot de volgende blog!

1.273 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

IJsland

8 Comments


Nadia
Nadia
Sep 11, 2023

"Goed idee of niet?" Een slecht idee kan het toch nooit zijn! Een week is sowieso beter dan geen week. 😜 Ziet er allemaal weer heel mooi uit. Ik wil gelijk ook terug! Vakantie kan inderdaad een goede test zijn voor een prille liefde. Fijn dat jullie die test alvast hebben doorstaan, veel geluk samen!

Like
Richard
Richard
Sep 23, 2023
Replying to

Snap helemaal dat je snel weer terug wil na het zien van de foto’s. Dat had ik ook toen jij daar was.

Like

Dick Stoffel
Dick Stoffel
Sep 09, 2023

Prachtig allemaal weer Richard en veel geluk met Kelly


Like
Richard
Richard
Sep 23, 2023
Replying to

Dat gaat helemaal goed komen. Dank je.

Like

Wat fijn een nieuwe liefde. Ik wens jullie veel geluk, een liefde lang 🥰

Like
Richard
Richard
Sep 23, 2023
Replying to

Een liefde lang, mooi gezegd Angela!

Like

Ziet er uit als een heerlijke week

Like
Richard
Richard
Sep 23, 2023
Replying to

Dat was het zeker!

Like
bottom of page