top of page
  • Foto van schrijverRichard

Een nieuwe gadget

Bijgewerkt op: 15 apr. 2023

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten ben ik gek op gadgets voor Globus2. Ik ben dan ook blij dat ik bij de bouw gekozen heb een Victron elektrische installatie met Cerbo GX in te bouwen. Deze komt geregeld met nieuwe firmware updates met nieuwe mogelijkheden. Na de bluetooth temperatuur sensors van Ruuvi, die niet alleen de temperatuur maar ook de luchtvochtigheid kan meten, is er nu ook een mogelijkheid de inhoud van de LPG tank weer te geven.

Het betreft de Mopeka pro in combinatie met Victron Cerbo GX firmware versie 2.92 (meest actuele versie bij het schrijven van deze blog is 2.93). Het is een klein plat apparaatje wat met twee sterke magneten onder de metalen fles wordt bevestigd. Tussen de Mopeka en de fles smeer een beetje van de bijgeleverde contact gel.

Voor je het apparaatje onder de fles monteert moet je eerst een paar handelingen uitvoeren. Ten eerste download je de gratis Mopeka app om vervolgens een connectie te leggen tussen het apparaatje en je smartphone. Als dat gelukt is dan leg je de Mopeka op een horizontale ondergrond en 'ijk' je het apparaatje. Vervolgens kan je met de app de Mopeka precies horizontaal onder op de vaak wat bolle onderkant van de metalen fles bevestigen. Zit de Mopeka precies vlak onder de fles bevestigd dan kan je verder met de fijnafstellingen zoals tankinhoud, sensor update rate en wanneer je een melding wil krijgen als de tank bijna leeg is.


Op afstand

Dit alles werkt heel eenvoudig en is binnen een minuut of tien afgerond. De app werkt natuurlijk alleen wanneer je binnen bluetooth bereik blijft. Hier komt de Victron Cerbo GX om de hoek kijken. Als je in het Cerbo menu naar de bluetooth apparaten gaat, wordt de Mopeka direct gesignaleerd en kan je hem toevoegen. Ook geeft de Cerbo nog mogelijkheden voor fijninstellingen. Een gasfles kan namelijk nooit voor 100% gevuld worden. De app zal dus maximaal iets van 80% aan kunnen geven. Als je een volle fles aansluit kun je op de Cerbo aangeven dat dat 'vol' is en wordt dus voortaan als 100% aangeduid.

Zoals je op de afbeelding ziet kan je nu via de Victron app of internet (Globus2 is altijd verbonden met het internet) het LPG niveau aflezen.

"Meten is weten, gissen is missen."

Aangesloten

Zoals je ziet is er nog veel meer informatie af te lezen"

Denk je nu: "Heb je dit echt allemaal nodig?" Euh, nee absoluut niet. Maar leuk is het wel :-) Dus heb je nog meer tips en gadgets die ik leuk zou kunnen vinden, laat het me weten!


Kosten

Natuurlijk leef ik momenteel heel voordelig. Het wonen in een camper is nou eenmaal vele malen goedkoper dan wonen in een eengezinswoning. Het is dan ook een sport zo voordelig mogelijk te leven maar leuke gadgets kan ik niet weerstaan. De Mopeka Pro kost momenteel € 89,95. Het is maar goed dat ik in een busje woon daar passen niet zoveel gadgets in als in een grote mensen huis.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit! Ik plaats af en toe affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een product koopt via deze link ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Op deze manier steun je onze manier van leven.


Graag tot de volgende blog!

1.453 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Droomwereld

Comments


bottom of page