top of page
  • Foto van schrijverRichard

Door in de bus of niet?

Zoals beloofd zal ik in deze blog vertellen wat ik besloten heb voor de komende periode. Terug naar mijn huis, weer tijdelijk verhuren nu het nog kan of het huis verkopen. Best een lastige beslissing nu de belastingregels voor box 3 zijn veranderd en ook de verhuur-wetgeving per 1 januari 2024 op de schop gaat.

Komende twee jaar

Om maar met de deur in huis te vallen ik heb besloten mijn huis voor nogmaals twee jaar te verhuren. De veranderende verhuur-wetgeving heeft daar een grote rol in gespeeld. Dit is, zoals het er nu naar uit ziet, de laatste kans om mijn huis überhaupt tijdelijk te kunnen verhuren dus dan maar voor twee jaar. Anders sta ik volgend jaar voor de keuze verhuren voor onbepaalde tijd of verkopen. Ik heb de verhuurmakelaar dus opdracht gegeven een nieuwe huurder te zoeken voor de komende twee jaar. Deze week zijn er al kijkers dus hoop snel een aantal kandidaten voorgeschoteld te krijgen.


Risico

Ik heb natuurlijk geen enkele garantie dat ik nu voor de komende twee jaar goed zit. Huurders kunnen op elk moment, met inachtneming van de opzegtermijn, de huur opzeggen. Als ze dit na 1 januari doen sta ik alsnog voor de keuze, verhuur voor onbepaalde tijd, verkopen of natuurlijk mijn huis zelf weer te gaan bewonen. Dit laatste is echter voorlopig niet wat ik wil. In die zin bevalt het me nog steeds bijzonder goed.

"Een gelukkig mens is zo tevreden met het heden dat hij niet aan de toekomst denkt"

FIRE

Ik blijf me verwonderen met hoe weinig je eigenlijk af kan. Ik bedoel wonen in een camper is zoveel voordeliger dan wonen in een huis. Gemiddeld besteden de mensen in Nederland ruim 40% van hun inkomen aan wonen. Als je dan nog bedenkt dat veel mensen behoorlijk wat geld moeten neerleggen om de auto te betalen die ze nodig hebben om op hen werk te kunnen komen. Dan werken we dus de helft van onze tijd alleen maar om te kunnen wonen. Dat is best veel vind ik. Het lijkt ook wel een automatisme dat als we meer gaan verdienen we ook groter moeten wonen of een grotere auto moeten. Dan komen er kinderen en weer moet er een groter huis komen. Iedereen mag natuurlijk helemaal zelf weten wat hij doet en zijn geld uitgeven zoals hij of zij dat zelf wil. Ik vraag me alleen af of iedereen daar zo bewust over nadenkt of dat het gewoon is zoals het hoort of zoals het 'gewoon' gaat.


Besparen.

Vijftien jaar geleden heb ik mijn huis gekocht op alleen mijn eigen salaris en had ik ook nog financiële ruimte om leuke dingen te doen. In die afgelopen vijftien jaar heb ik best wat stappen gezet en ben ik meer gaan verdienen. Dat wat ik meer verdiende gebruikte ik om extra aflossingen te doen op mijn huis, niet om een groter huis te kopen. Ik kon al leuke dingen doen dus waarom zou ik het extra geld gebruiken om nog meer leuke dingen te doen. Op die manier kan je FIRE leven, Financial Independence Retire Early. Dat is nog steeds mijn streven.


Scheiden

Eén kanttekening moet ik misschien wel maken. In die 15 jaar heb ik ook een scheiding mee mogen maken. De helft van de overwaarde op dat moment heb ik mogen uitbetalen aan mijn ex-vrouw. Dat geld had ik natuurlijk niet dus dat betekende weer een extra hypotheek. Dat voelde een beetje als terug bij af. Had ik nu maar niet extra afgelost.... Nee hoor zo zie ik dat niet. Natuurlijk is het even slikken maar we hebben al die jaren daar samen gewoond en samen het huis bekostigd. Geheel terecht dus dat ze daar haar deel van heeft gekregen.


Vakantie

Nu eerst genieten van een welverdiende vakantie met Globus2. Tot de volgende blog!


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit! Ik plaats af en toe affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een product koopt via deze link ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Op deze manier steun je onze manier van leven.


Graag tot de volgende blog!

1.177 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

Comments


bottom of page