top of page
  • Foto van schrijverRichard

Contact met anderen

Bijgewerkt op: 20 mei 2023

Vorige week heb ik voor het eerst een kleine groep mensen de contactcirkel uitgelegd en laten ervaren. Ik vond het super spannend maar ook zo leuk om te doen. De contactcirkel is één van de vele modellen die we tijdens de outdoor coach opleiding uitvoerig behandeld hebben.

De contactcirkel gaat over de dans van toenadering en afstand in relaties. De ene helft van de cirkel gaat over de 'kwaliteit' van contact maken tot een ander en de andere helft gaat over de kwaliteit van loslaten van het contact. Elk contact dat we aangaan zal uiteindelijk ook weer verbroken worden. Dat kan heel klein zijn door dat je 's morgens je partner gedag zegt om naar je werk te gaan of heel groot door dat er sprake is van een overlijden.

Contact met de ander

Ik schrijf trouwens de kwaliteit van.... maar eigenlijk is dit niet het juiste woord. Ik weet echter nog niet de term die de lading beter dekt. Door de uitleg over de verschillende stappen in de cirkel krijg je inzicht in hoe de relatie is met de mensen om je heen. Dat kan bijvoorbeeld je partner, je ouder, een vriend(in) of een collega zijn.

"Naar buiten om bij jezelf naar binnen te gaan"

Na de uitleg kun je zelf, onder begeleiding, de contactcirkel ervaren. Door zelf de cirkel in te stappen voel je op welke plek je staat. Dit doe je samen met iemand. Als je bijvoorbeeld wil onderzoeken hoe het contact is met je partner kan dat met je partner samen zijn maar dat hoeft niet persé. De partner kan ook gerepresenteerd worden door iemand anders. Het gaat tenslotte om jouw ervaring. Je kan het een beetje zien als een combinatie van een theoretisch model, een ervaringsoefening en systemisch werk.


Zingeving / zinloosheid

Contact met andere mensen kan uiteindelijk, ook nadat de wegen allang gescheiden zijn, als zinloos of als zingevend ervaren worden. Door een ervaring waarbij het contact als zinloos ervaren wordt zal het aangaan van een nieuw contact mogelijk moeilijker maken terwijl je bij een zingevende ervaring makkelijker vol vertrouwen kan instappen.


Workshops

In de toekomst ben ik van plan om workshops te gaan organiseren over o.a. deze contactcirkel. Mocht het je interessant lijken om eens deel te nemen aan zo'n workshop dan hoor ik het alvast graag. Natuurlijk zullen de workshops buiten in de natuur gegeven worden. Mocht je interesse hebben stuur dan een mailtje naar info@globus2.nl


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit! Ik plaats af en toe affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een product koopt via deze link ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Op deze manier steun je onze manier van leven.


Graag tot de volgende blog!

435 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

IJsland

Comments


bottom of page