top of page
  • Foto van schrijverRichard

Zonnepanelen en meer

Dit weekend was het weer fulltime klussen! De zonnepanelen waren de eerste prio, de rest was allemaal bonus. We hadden zwarte aluminium hoekprofielen besteld voor het bevestigen van de zonnepanelen omdat we met de standaard profielen die hiervoor te koop zijn geen ruimte zouden hebben voor 2 panelen naast elkaar en dan nog 2 erachter (in de toekomst). Naast ons ook best grote dakluik en de Wifi en GPS ontvanger.

We hebben eerst op het dak alles nauwkeurig uitgemeten. Vervolgens hebben we op de grond alles in elkaar gezet en toen kwam het moment om alles op het 2.60m hoge dak te tillen. Hoe dan? We prezen ons weer erg gelukkig met onze kluslocatie want daar is een gigantische kraan aanwezig waarmee je letterlijk met een druk op de knop de zwaarste dingen de lucht in hijst. Ons zonnepanelenprojectje was een lichtgewichtje voor deze kraan. De enige uitdaging was het juist bevestigen, zeker ook omdat we met 2 panelen naast elkaar een risico van doorzakken hebben door het dunne aluminium waarvan de panelen gemaakt zijn. Ze kunnen dan wel met bouten aan elkaar zitten, dat voorkomt doorzakken helaas niet. Iets wat op het dak ook zou gaan gebeuren, dus maatregelen waren nodig.

Na 3 pogingen hadden we de juiste bevestiging te pakken en ging de hele handel de lucht in. Klimmend via de steiger om de boel te begeleiden stond het binnen een paar minuten op het dak. Fantastisch! Toen kwam het aan op het op de juiste plek boren van de gaten in het aluminium profiel, het licht schuren van het dak en het profiel voor de hechting van de kit en het voorkomen van het doorzakken van de aan elkaar bevestigde panelen terwijl we het geheel toch af en toe op moesten tillen. Dit is allemaal heel goed gelukt. Er ging een hele kitspuit doorheen en dan kwam het er nog niet aan alle kanten uit spuiten. Daarna konden de draden door het dak worden gevoerd (weer 2 gaten erbij), binnen zoveel mogelijk achter alles langs worden geleid en aan worden gesloten op de MPPT (terwijl de zonnepanelen af waren gedekt met karton om te voorkomen dat we de MPPT op zouden blazen). Spannend moment, maar er volgde geen knal, het karton kon eraf en wij waren happy. In de loods is niet genoeg licht om enige opbrengst te genereren, dus het testen zal een keer buiten moeten gebeuren.

Even tussendoor is ook het eerste stuk van de gasleiding op zijn plek gekomen. Klusje van niks vergeleken met de rest :-D

Verder hebben we triplex platen aan 1 kant in de grondverf gezet zodat we binnenkort wat platen kunnen gaan bevestigen tegen het plafond en/of de wanden. Dan is het risico op intrekkend vocht hopelijk wat kleiner.

De gasleiding is een klusje van niks vergeleken met de rest!

Tot slot hebben we behoorlijk wat werk verzet aan de keuken: extra latjes bevestigd in het geraamte waar de koelkast aan vast geschroefd kan worden, frontjes op maat gemaakt, gaten geboord voor de ventilatie van de koelkast en de uitsparingen voor de gootsteen en het fornuis uit het aanrechtblad gezaagd. Om de slappe binnenkant te verstevigen hebben we er latjes in getimmerd (de dikte die we hadden liggen paste precies!) zodat de bevestigingsmaterialen iets hebben om zich aan vast te grijpen.
235 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page