top of page

Camper gadgets

Bijgewerkt op: 17 apr.

In Globus leef ik natuurlijk relatief eenvoudig en op slechts een paar vierkante meter. Ook al moet ik het doen zonder eigen badkamer en een kleine keuken, toch ben ik ook dol op luxe. Dit komt tot uiting in alle gadgets die in de bus zitten. In deze blog laat ik er een aantal de revue passeren.Gadgets maken het wonen in de bus voor mij gewoon veel leuker maar ook prettiger. Bijvoorbeeld het op afstand, op mijn telefoon, kunnen bedienen van de verwarming. Zo kom ik altijd in een lekker warme bus thuis zonder dat deze de hele dag aan hoeft te staan.


Wifi stopcontacten

Er zitten twee elektra kachels in Globus2. Een staat er in de garage onder het bed. Zo heb ik nooit last van een vochtig, schimmelend matras waar ik veel andere camperaars over hoor klagen en de andere staat in het leefdeel. Beide kachels zitten in een Tapo stopcontact die verbinding maken met de wifi in Globus. Met de Tapo app op mijn telefoon kan ik de kachels en andere apparaten bedienen.Wifi

De stopcontacten maken dus verbinding met wifi in de bus. Ik heb daarvoor een Travel Vision 4G WiFi Connect. In tegenstelling tot concurrenten heeft dit apparaat twee 3/4G antennes én twee wifi antennes op het dak zitten. Hierdoor heb je geen last van een kooi van Faraday. Nadeel is misschien dat je dan dus ook vier kabels door je dak heen moet zien te krijgen. In de Travel Vision zit een eigen data-sim waar je dus ook een abonnement voor moet afsluiten. Sta je binnen het bereik van een openbaar wifi netwerk (bijvoorbeeld op een camping) dan schakel je eenvoudig over en gebruik je geen data van je abonnement meer. Het omschakelen gaat met de Travel Vision heel eenvoudig in tegenstelling tot de Maxview Roam die ik eerder gebruikte.


Het hart van de camper

Voor al die gadgets heb je natuurlijk stroom nodig. Of het nu op 12V is of op 220V zonder stroom ben je nergens. Ik heb gekozen voor de degelijke en betrouwbare apparatuur van Victron. Het hart is een lithium accu van 12,8V/330Ah aangevuld met

  • Victron MultiPlus IP21 12/1600/70-16 230V VE.Bus

  • Full range automotive DC/DC TS 800C-50 (2)

  • Victron Cerbo GX

  • Cerbo GX Touch 50

  • Victron Lynx Distributor

  • Victron Lynx Smart BMS 500

  • Victron BatteryProtect 12/24V-100A

  • Victron Solar Panel 140W Mono (1250x668x30mm) 2x

  • Victron BlueSolar MPPT 100/50 (12/24V)Met name de Cerbo GX maakt het weer leuk. Een prachtig scherm waarop je alles overzichtelijk kunt aflezen en kunt bedienen. Ook hier kun je weer met je telefoon verbinding mee maken en kan je alles wat je in de camper kan bedienen ook op afstand met je telefoon doen. Echt ideaal!Led verlichting

De laatste aanvulling die ik aan Globus gemaakt heb is ledverlichting. Ik had al een ledstrip onder de keukenkastjes maar nu ook aan beide kanten boven het bed. En wat ben ik daar blij mee. In de 'slaapkamer' gebruik ik eigenlijk niets anders meer dan deze ledstrips. Ook deze bedien ik weer op mijn smartphone en is instelbaar in elke kleur die je maar wil. Even meer licht nodig om te lezen, geen probleem, een romantische avond, zwoel licht is zo geregeld. Met oud en nieuw zelfs een mini disco feestje kunnen houden omdat de verlichting op de beat van de muziek kan reageren.

"Life is what happens to you while you're looking at your smartphone"

GPS

Op het dak van Gobus2 zit een GPS vastgelijmd. Hierdoor kan ik altijd zien waar Globus zich bevind mocht hij gestolen worden. In combinatie met de eerder genoemde apparatuur van Victron kan je ook een gpx track downloaden om bijvoorbeeld een reisblog te maken.


Gas- en watertank meter

In de watertank zit een Wema tanklevel meter. Deze en de Mopeka pro gastank meter zitten ook weer aangesloten op de Cerbo GX waardoor ik altijd het niveau van de water- en gastank kan aflezen.


Temperatuur sensoren

In globus2 zitten maar liefst 5 Ruuvi bluetooth sensors. Dit zijn kleine sensoren die je overal in de bus kan bevestigen. Je zou er zelfs één in je koelkast kunnen leggen. Ze werken draadloos met Bluetooth en het signaal wordt, jawel, opgevangen door de Cerbo GX.

Ook is het mogelijk nu een alarm in stellen als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt. Zo wordt je bijvoorbeeld altijd gewaarschuwd wanneer de temperatuur in de bus onder nul komt en er risico is dat de waterleidingen bevriezen. Of als het te warm wordt voor je huisdier. Wat ik gemerkt heb is dat de temperatuur in de bus echt enorm kunnen verschillen. Zoals op de afbeelding te zien is, is het in het woondeel 10,5 graden terwijl het in het slaapdeel 23,1 graden is. Zo'n kleine ruimte en dan toch zo'n verschil.


Vloerverwarming

Als we het dan toch over temperatuur hebben. Ik heb een extra vloermat verwarming gekocht. Zoals ik al schreef kan de temperatuur in de bus per plek nogal afwijken en de vloer is over het algemeen natuurlijk het koudst. En met koude voeten is de kans groot dat je het helemaal koud krijgt. De elektrische vloermat kost nauwelijks stroom en je blijft toch heerlijk warm.


TomTom

Wie heeft hem niet? Natuurlijk Google maps doet zijn werk prima, maar ik blijf gehecht aan mijn Tom Tom waarbij je altijd offline kan navigeren. Als je wel internet hebt kan je makkelijk met de MyDrive app een locatie en route maken en die doorsturen naar de TomTom.


Digi-Pas waterpas

Om 's nachts niet uit je bed te rollen of om ervoor te zorgen dat de keukenlades niet steeds dichtgaan terwijl je je bestek aan het opruimen bent is het fijn als je een beetje waterpas staat. De Digi-Pas is hiervoor ideaal.Het is een draadloos apparaatje dat je op een vlak deel van de bus kan plakken. Ik zet hem vaak op mijn aanrecht, omdat ik weet dat die waterpas is. Op de app zie je dan precies wanneer je recht staat. Zo rij ik vaak een beetje verder of terug en hoef je niet te klooien met oprijblokken. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat ik de Digi-pas niet vaak gebruik.


Keukenlades

Ken je dat: openvliegende keukenlades onder het rijden? Ik zie veel, in mijn ogen, lelijke haakjes, schuifjes of knopjes. In Globus2 heb ik daarom elektromagneten ingebouwd. Met het omzetten van één knopje zitten alle lades hermetisch afgesloten en zijn zelfs met de hand niet meer open te krijgen. Grootste uitdaging nu nog is om het knopje niet te vergeten wanneer je weg rijdt.


Vuile was stortkoker

Hoort misschien niet echt bij gadgets maar ik vind het wel cool. Bij mijn bed zit een klep met daaronder een stortkoker voor de vuile was. Deze koker komt uit in de garage waar een waszak staat.


Er zullen mensen zijn die gadgets echt niet vinden passen bij het back to basic, duurzame leven dat ik wil leven. Ze hebben hier een punt. Maar ook hier gaat het volgens mij om balans. Je kan doorslaan naar de ene of de andere kant maar dat maakt je dan niet gelukkig of je houdt het niet vol. Ik probeer mijn steentje bij te dragen en toch ook te genieten van de dingen waar ik energie van krijg of van geniet. Dus als iemand nog een leuke gadget weet hou ik me van harte aanbevolen en probeer ik deze graag uit.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mailadres wordt voor niets anders gebruikt dan dit! Ik plaats af en toe affiliate links. Dit betekent dat wanneer je een product koopt via deze link ik daar een kleine vergoeding voor ontvang. Op deze manier steun je onze manier van leven.


Graag tot de volgende blog!

1.896 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Droomwereld

Tegenslag

10 comentarios


Ik ben wel benieuwd wat voor kachels dat zijn! Trekken die de accu niet heel snel leeg?

Me gusta
Contestando a

Hi Richard, Duidelijk, dank je wel!

Me gusta

Nadia
Nadia
08 ene

Ik vind dit heel duurzaam en back to basic hoor, zeker als je het vergelijkt met mensen die 'zuinig' leven in een normaal huis! Alles is tenslotte relatief. Waarom heiliger dan de paus willen zijn door jezelf alle comfort en moderne hulpmiddelen te ontzeggen die je juist helpen om dit vol te houden en zelfs leuk te blijven vinden? Wie echt back to basic wil moet maar in een berenvel in een grot gaan wonen en leven van wat hij in de natuur kan vinden. Ja toch? 😉🏹

Me gusta
Nadia
Nadia
08 ene
Contestando a

Dat wordt dan ongetwijfeld ook een zeer interessant blog (met een scherpe steen in een stuk hout gekerfd)! 🤣

Me gusta

Echt een Richard proof ’woonhuis’ op wielen. En zoals je schrijft gaat het om balans zowel in gadgets als leef kwaliteit. Gelukkig nieuwjaar Richard 🍀😘

Me gusta
Richard
Richard
06 ene
Contestando a

Zo is het maar net Angela, Dank voor je reactie! Ook voor jou een gelukkig nieuwjaar.

Me gusta
bottom of page