top of page
  • Foto van schrijverRichard

Camper beveiligen

Alles wat we bezitten, bevindt zich in onze bus. Het is dus van groot belang om deze goed te beveiligen. Wat voor mogelijkheden heb je allemaal wat beveiliging betreft? In deze blog een opsomming van de zaken die wij hebben toegepast of overwogen.


Globus2 muurvast
Foto: Diewertje Bravenboer

Bearlock, de basis

Helaas zijn campers een enorm gewilde prooi voor dieven vanwege de hoge waarde. Bijna elke camper heeft daarom wel een Bearlock versnellingsbakslot. De meeste verzekeringsmaatschappijen vereisen dat zelfs. Een Bearlock slot is een stalen behuizing om de versnellingsbak heen met een stalen pin die de schakelbak blokkeert. Of je nu een handgeschakelde camper of een automaat hebt voor elk type auto is wel een variant beschikbaar. Met een dergelijk slot kan er niet gereden worden zonder hem te ontgrendelen. Het inbouwen van Bearlock heeft ons €600,- gekost.


Alarm

Globus2 was, toen het nog een gewoon bussie was, al voorzien van een alarm. Heel fijn dat dat niet meer geïnstalleerd hoefde te worden. Let wel op wanneer je bijvoorbeeld je hond in de bus laat zitten als je weg gaat. Grote kans dat dan het alarm ook afgaat.


Advertentie:


GPS tracker I

Globus2 is voorzien van een GPS tracker die vastgekit zit op het dak en aangesloten is op de Victron elektrische installatie. Hiermee kunnen we op onze smartphone altijd zien waar de bus zich bevindt. Ook kan je een geo-fence instellen waardoor je een berichtje krijgt wanneer de camper van zijn plek af gaat. Wel is hiervoor een WiFi verbinding nodig.


GPS tracker II

Naast de GPS tracker hebben we ook diverse Apple airtags in de bus verstopt. Deze kosten niet veel en vereisen geen abonnement. Mocht de eerste GPS tracker het om de een of andere reden niet doen, dan kunnen we de bus altijd nog volgen middels deze tags. De kosten van een enkele Apple airtag zijn €35,-. Naast de Apple variant zijn er inmiddels veel verschillende typen in omloop van uiteenlopende merken.


"Veiligheid bereikt men niet door muren te bouwen maar door deuren te openen"

IP Webcam

Sinds kort hebben we ook een IP Webcam geïnstalleerd. Zolang de WiFi operationeel is kunnen we altijd zien wat er zich in Globus afspeelt. Je kan zelfs instellen dat wanneer de camera beweging detecteert je een berichtje op je telefoon krijgt. Sluit je een abonnement af dan worden die opnames in de cloud opgeslagen en heb je dus altijd beelden van een mogelijke inbreker. De kosten van de IP Webcam waren € 22,95.

Gas detectie

Net als in een normaal huis is het verstandig een rookmelder te installeren om je vroegtijdig te waarschuwen mocht er brand uitbreken. Een ander gevaar, waar met name op grote parkeerplaatsen langs de snelwegen voor wordt gewaarschuwd, is dat inbrekers een bedwelmend gas naar binnen spuiten. Wanneer jij dan voor apegapen ligt halen zij op hun gemak je hele camper leeg. Een gasdetectie systeem reageert ook op dit soort bedwelmende gassen waardoor je kan reageren voordat je 'out' gaat. Wij hebben een 3Gas-Alarm. Kosten: €69,-


Extra sloten

Autosloten zijn over het algemeen redelijk makkelijk open te breken voor een ervaren inbreker. Het aanbrengen van extra sloten heeft echter ook maar beperkte toegevoegde waarde. Als ze binnen willen komen, komen ze toch wel binnen. Het werkt dan ook alleen maar vertragend. Met dergelijke extra sloten laat je ook heel duidelijk zien dat er blijkbaar iets te halen valt. Het allerbeste is dan ook zorgen dat er geen waardevolle zaken in de camper achterblijven. Dus geen contant geld, geen paspoorten, geen camera's of laptops. Kom je er toch niet onderuit wat zaken achter te laten leg ze dan in een goede degelijke kluis.


Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd nog beter dan genezen. Dus:

  • Liefst geen waardevolle spullen achterlaten in de bus

  • Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen

  • Achtergelaten spullen verdelen over de camper tussen kleding, lades enz.

  • Dubbele bodem in een la maken of zelfs onder een la plakken

  • Leg een portemonnee met een beetje geld redelijk voor het grijpen in een la. Met een beetje geluk neemt de inbreker daar genoegen mee.

  • Parkeer je camper altijd op een plek met sociale controle

  • Sluit altijd alle ramen en deuren goed af. Dus ook je dakluik!

  • Goede verlichting, eventueel op tijdschakelaar

  • Van hele andere orde maar ook belangrijk, denk aan een goede brandblusser!


Tot slot zou ik willen zeggen wees ook niet te krampachtig. We hebben mensen gezien met tal van extra maatregelen en ondanks dat diverse keren beroofd zijn. Maar we hebben ook camperaars gezien die niets extra's hebben gedaan, op de meest onveilige plekken parkeren en waar nog nooit iets is gebeurd. Waar je je mee bezig houdt trek je ook aan. Dus probeer vooral te genieten van je reis en blijf logisch nadenken!


Vind je het leuk om onze ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer we een nieuwe blog hebben geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!

2.105 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Droomwereld

2件のコメント


ゲスト
6月19日

Misschien al vaker gemeld maar is het verstandig om zo uitgebreid jullie veiligheidsmaatregelen te vermelden op internet?

いいね!
Richard
Richard
6月20日
返信先

Het zijn allemaal hele algemene zaken. We hebben nog meer zaken die we niet prijsgeven. En het kan natuurlijk ook juist afschikken.

いいね!
bottom of page