top of page

Beren op de weg

Bijgewerkt op: 7 dagen geleden

Komende maandag is het eindelijk zover, we gaan Globus2 bestickeren. Eerder schreef ik al over het bestickeren van Globus2. We hebben een mooi ontwerp gemaakt bestaande uit twee, voor ons, belangrijke elementen: de ijsbeer en de levensbloem. In deze blog schrijven we wat meer over de ijsbeer en in de volgende blog zullen we ingaan op de betekenis van de levensbloem. Twee symbolen waar meer over te vertellen valt dan je in eerste instantie misschien denkt.


Globus2 bij zonsondergang

Spitsbergen

De ijsbeer is al heel lang een belangrijk dier voor mij. Al jaren spaar ik alles wat met ijsberen te maken heeft: beeldjes, sokken, boekenleggers, T-shirts enz. enz. Het maakt ook al jaren onderdeel uit van mijn logo voor zowel deze site als mijn fotowebsite.

In 2016 heb ik de ijsbeer voor het eerst in het wild mogen aanschouwen op Spitsbergen. Spitsbergen ligt zeer noordelijk en dichter bij de Arctic kan je eigenlijk niet komen gezien het pakijs. Sinds ik daar geweest ben is mijn ijsberen fascinatie alleen nog maar sterker geworden.


Prijs

Bovenstaande foto komt uit een serie ijsberen die ik op Spitsbergen maakte. Met een andere foto, klik hier, was ik finalist bij de Nature talks Photo contest.


Noordpool en Zuidpool

Wist je trouwens dat de Arctic en Antarctica hun naam te danken hebben aan de ijsbeer? Het woord Arctic komt van het Griekse woord Arktos wat beer betekent. Het woord 'anta' is synoniem voor anti. Anti betekent tegenovergesteld, oftewel het tegenovergestelde van beer. Op de Arctic zijn dus (ijs)beren en tegenovergesteld op Antarctica zijn geen (ijs)beren.


Vorig leven?

Spitsbergen, Scandinavië, IJsland allemaal landen waar ik graag kom. Ik voel me daar thuis, krijg tranen in mijn ogen wanneer ik weer op de boot naar huis zit. Waar dit sterke 'thuis' gevoel vandaan komt weet ik niet precies. Zou het iets met een vorig leven te maken hebben? Was ik in een vorig leven een Inuit of een sjamaan? Kelly noemt me vaak liefkozend Nanook dat ijsbeer betekent in de Eskimomythologie.

"De natuur is geen plek om te bezoeken, het is thuis."

Totemdier

De ijsbeer is tevens mijn totemdier. Totemdieren, krachtdieren of medicijndieren zoals ze ook wel genoemd worden hebben hun oorsprong bij de sjamanen. Elk dier beschikt over bepaalde eigenschappen waar je kracht aan kunt ontlenen of die een boodschap met zich meebrengt. Totemdieren worden op verschillende manieren ingezet:

  • Levenstotem Je Levens Totem werkt je hele leven lang met je samen. Het dier is aanwezig, in je omgeving of in je gedachten, wanneer je zijn krachten en specifieke eigenschappen nodig hebt. Meestal heb je je hele leven één Levens Totem, maar verschillende Levens Totems in de verschillende periodes van je leven zijn soms ook mogelijk.

  • Reistotem Een Reis Totem blijft een bepaalde periode bij je. Is het een wat langere periode? Dan heb je die tijd nodig om bepaalde levenslessen te leren. Als je er op gaat letten zul je steeds beter zien dat er speciale dieren opduiken in je leven. Het verschil tussen een Reis Totem en een Boodschap Totem is de periode. Een Boodschap Totem zal zich snel tonen en maar heel even bij je blijven.

  • Boodschaptotem Een Boodschap Totem brengt je een spirituele boodschap of een waarschuwing. Meestal is het een ongewone ervaring die op dat ogenblik erg indrukwekkend is. Boodschap Totem is er maar een korte tijd – een dag of hooguit een week – maar meestal slechts een paar uur. Soms brengt de Boodschap Totem geen boodschap, maar veroorzaakt op de een of andere manier een af- of omleiding in je leven. Achteraf kun je zien dat je geluk hebt gehad. Bijvoorbeeld omdat je niet in de bus zat die je wilde nemen en die een ongeluk heeft gekregen.

  • Schaduwtotem De Schaduw Totem is een totem die je angst aanjaagt. We ervaren een Schaduw Totem als erg krachtig maar we hebben er liever niet mee te maken. Je Schaduw Totem weerspiegelt je eigen innerlijke angsten. Door je te verdiepen in je Schaduw Totem, en je angst voor dit dier te overwinnen kun je een spirituele groei doormaken.

De ijsbeer zie ik als mijn levens Totem en kent de volgende beschrijving:

Kijk hier voor een uitgebreidere beschrijving van de (ijs)beer op de site van inspirerendleven.nl


Beletteren

De afspraak voor het beletteren staat gepland, nu maar hopen dat de logo's er mooi opgeplakt worden door Blomsma Velpa Sign. Volgende blog zullen we het weten.


Vind je het leuk om mijn ervaringen te volgen meld je dan, als je dat nog niet gedaan hebt, onderaan deze pagina aan en je ontvangt, maximaal 1x per week, een mailtje wanneer ik een nieuwe blog heb geplaatst. Je mail adres wordt voor niets anders gebruikt dan dit!


Graag tot de volgende blog!1.347 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tegenslag

3 Comments


Super interessant wat je schrijft over dieren. Dieren hebben ons zoveel te zeggen <3 Voor mij zijn walvissen zó geweldig, daar voel ik echt een diepere connectie mee. En die reistotems, ook zo mooi! Begin dit jaar had ik dit met de zeeschildpad. De olifant was ook eens een periode mee. Het boek 'eenheid met het dierenrijk' is echt een aanrader, heel bijzonder hoe zij communiceert met dieren en de boodschappen van dieren zijn zo puur en spiritueel.

Like

Geweldig om te lezen dit, bedankt 👍

Like
Richard
Richard
Mar 09
Replying to

Dank je wel voor je reactie!

Like
bottom of page